Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Продължават дейностите по възстановяване на главоча в Централен Балкан

06 Април 2022
     В рамките на сключения договор за възстановяване и опазване на главоч в Национален парк Централен Балкан, Изпълнителят изгради лаборатория/център за размножаване на главоч в контролирани условия, с цел получаване на млади екземпляри и обратно им въвеждане в естествената среда. Изградената лаборатория е оборудвана с апарати за постоянен контрол на температурата, кислородно съдържание, съдържание на амониеви и азотни съединения, рН, електропроводимост и др. Размерите и оформлението на аквариумите в системата е съобразено с естествените условия на обитание на главоча в басейна на река Вит – място от което са уловени рибките. Това осигурява лесна адаптация на рибите към изкуствените условия в лабораторията, а от друга страна не се допуска одомашняване им, което би възпрепятствало обратното адаптиране на рибите при връщането им в естествена среда.
     Лабораторията разполага със съоръжения за инкубация на хайвер за целите на in vitro  размножаването. Установката  е оборудвана и със система за отглеждане на жива храна (ларви на насекоми и др.), която ще се използва през отделните стадии на развитие на главоча.
В изградената система се отглеждат 20 бр. главочи, уловени от донорни популации. Предвидено е да бъде извършено естествено размножаване на вида в контролирани условия в лабораторната база. Полученото потомство ще бъде разселвано в 3 участъка (микрорезервати) на територията на Парка.
    Припомняме, че в рамките на етап 1 Изпълнителят проучи басейна на реките Вит, Осъм и Янтра и извърши  оценка на състоянието на популациите на вида по определени параметри. В рамките на етап 2 са определени 3 участъка (микрорезервати) за въвеждане на екземпляри, получени при лабораторни условия.
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg