Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Разходка в мистичните букови гори на резерват „Козя стена“, Национален парк „Централен Балкан“

05 Септември 2022
Предпоследният за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“ – част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, се проведе на 3 септември, събота.
От поредицата разходки, посветени на отличените букови гори на Националния парк, тази беше най-мистичната. В съботния ден Балкана посрещна любознателни гости от всички краища на страната с мъгливо време. Това ограничи част от красивите билни гледки, но придаде особен чар на гората и даде повод за множество обсъждания на различни теми, отнасящи се до биоразнообразието в региона и съвременните подходи при управлението на защитени територии. Маршрутът, макар и продължителен, а в края си и със стръмно спускане, не затрудни групата.
Чрез разказите на представителите на Парковата дирекция, ентусиастите имаха възможност да научат повече за горите с най-престижното международно отличие, за характеристиките на Национален парк „Централен Балкан“, за интересните туристически места в района на Троянския Балкан, за исторически събития, случили се по тези места.
Предстои още едно последно посещение в буковите гори на „Централен Балкан“ – на 10 септември 2022 г. Разходките сред отличените букови гори имат за цел да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.
През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 94, разпределени в 18 европейски държави.
Посещенията в горите на „Централен Балкан“ се реализират в изпълнение на дейност „3.02. Повишаване на осведомеността на местно и национално ниво“ по Проект LIFE PROGNOSES – „Укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство“ (LIFE PRotection of Old Growth Forests in Europe: Natural heritage, Outline, Synthesis and Ecosystem Services (Strengthening primary and old growth forest protection in Europe by capitalising on World Heritage sites) LIFE20 PRE/BE/00011).