Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари

01 Февруари 2023

Честването повишава осведомеността и разбирането на хората за изключителното значение на влажните зони. 40 процента от всички растителни и животински видове живеят или се размножават в тях.

Влажните зони са жизненоважни за човешкия живот. Те са от решаващо значение за селското стопанство и рибарството. Те действат като водоизточници, пречистватели и защитават нашите брегове, а също са най-големите естествени въглеродни запаси на планетата.

Към днешна дата близо 90 процента от влажните зони в света са деградирали или изгубени. Губим ги три пъти по-бързо от горите. Има спешна необходимост да се повиши глобалната осведоменост относно тях, за да се спре бързата им загуба и да се насърчат действия за възстановяване и опазване на тези жизненоважни екосистеми.

Секретариатът на Конвенцията за влажните зони ви кани да се присъедините към честванията на Световния ден на влажните зони на 2 февруари 2023 г . Темата за деня е „ Време е за възстановяване на влажните зони“ Тъй като остават само седем години до 2030 г., за да постигнем целите за устойчиво развитие , времето със сигурност е от съществено значение. 

Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите е страхотна възможност за всички нас да преосмислим и променим начина, по който хората въздействат върху околната среда – и шанс да възстановим жизненоважни екосистеми като влажните зони. Чрез активирането на всички съответни играчи от широката общественост до ключовите заинтересовани страни, ние мобилизираме цяло поколение за възстановяване на им.
Към официалния сайт