Стотици отпразнуваха юбилея на НП „Централен Балкан“

03 Октомври 2016

Официални гости, приятели и служители на „Централен Балкан“ отпразнуваха 25-годишнината от създаването на Националния парк на бивака „Бяла река“ край Калофер. Скъп гост на тържеството бе Ивелина Василева – министър на околната среда и водите. Тя поздрави служителите на Парка за постигнатите успехи през годините в опазването на природата и доброто управление на парковата територия. Министър Василева подчерта както значителната роля на „Централен Балкан“ за България, така и завоюваният международен авторитет, получил признание и от Комитета на министрите на Съвета на Европа с удостояването с Европейска диплома за защитени територии, и с предстоящото включване на буковите гори на резерватите в Европейски сериен обект на ЮНЕСКО.
На бивака „Бяла река“ местни производители предложиха специалитети от традиционната кухня. С  горски театър и много награди бяха зарадвани най-малките.Отслужен  бе тържествен водосвет за здраве и благополучие от свещеници от Карловската духовна околия, които  осветиха и приготвения от дирекцията курбан за гостите. Празничен концерт за юбилея изнесоха  Женската певческа група за автентичен фолклор и  танцов състав „Старопланинска китка“ към Народно читалище „Васил Левски – 1927“ от кв. Сушица на гр. Карлово,  Фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“ от Павел баня, танцов състав „Росна китка” от Калофер. В програмата участва и прочутият гайдарски оркестър при Народно читалище  „Христо Ботев - 1869“ от Калофер. Специален дар за Дирекцията на Парка поднесоха от Сдружението „Калиферови хайдути“ – първо изпълнение на новосъздадената песен „Калифер войвода“
Министър Ивелина Василева  връчи почетен юбилеен плакет за принос в утвърждаването и развитието на Парка на Жеко Спиридонов, Нела Рачевиц и Боян Петров. Генчо Илиев - директор на Парковата дирекция, връчи почетен юбилеен диплом на Величка Ганковска, Димитрина Пенчева, Злати Златев, Йордана Енева, Камелия Георгиева – Николова, проф. Николай Спасов, Петя Минекова, Снежана Костадинова и Тодор Гладков.  
В неделя, празникът продължи с поход през резерват „Джендема“ до подножието на най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало.
         

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg