Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Състояха се празници на Биосферен парк „Централен Балкан“ в общините Карлово и Антон

24 Октомври 2023
Под надслов „Биосферен парк „Централен Балкан“ - Общо бъдеще за хората и природата“ протекоха събитията на 20 октомври в село Антон и на 21 октомври в град Карлово. Местата не са избрани случайно, т.к. двете населени места са административни центрове в две от петте общини от преходната зона на Биосферния парк. 

В петъчния ден своеобразен домакин на проявата бе Образцово Народно Читалище „Христо Ботев-1925“, с. Антон. В пространството пред културната институция и красивия център на селото, около 40 деца и техните ръководители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ участваха в екоигри, организирани от „Младежки-информационен център“ – град Карлово, запознаха се с богата етнографската сбирка, наблюдаваха демонстрация на килимна бродерия на шевицата канатица, разгледаха сувенирни кукерски маски и занаятчийски плетива. Впечатленията си от видяното, получените материали и беседа с експерти на Националния парк за ЮНЕСКО отличията на региона, пресъздадоха чрез рисуване. Служителите на читалището почерпиха всички гости на събитието с традиционни есенни вкусотии – печени ябълки, тиквеник и курабии. Жителите на селото, преминали през центъра в петъчния ден, получиха повече информация за Биосферния парк и настоящите инициативи, свързани с него.

В съботния ден празникът продължи в град Карлово. На площада пред НЧ „Васил Левски - 1861 г.“ той бе открит от състави на читалището - Детска фолклорна формация и танцов състав „Розова долина“. Жителите и гостите на града можеха да опитат биомед, да си закупят лавандулови продукти, домашни сиропи и сладка, пестил, сушени плодове. Сред изложителите бяха майсторки на народни носии и творци на художествена керамика. За децата и техните родители работеха напълно безплатно ателиета по грънчарство, рисуване на народни престилки, плетене на една кука, рисуване на стъкло и моделиране с глина. Час от събитието бе и изложбата от 15 фотографии, представящи различните аспекти на Биосферния парк. Информационен щанд  с брошури, дипляни, плакати, магнити и стикери, свързани с проявата, както и експерти на Дирекцията на Парка, запознаваха посетителите с двата ЮНЕСКО обекта.

С последните две събития от изминалата седмица приключиха серията от фестивални и информационни прояви, под надслов „Биосферен парк „Централен Балкан“ - Общо бъдеще за хората и природата“, провели се последователно в периода септември – октомври 2023 г. в град Павел баня, град Севлиево, град Троян, село Антон и град Карлово.

Празниците бяха организирани от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ с подкрепата на общините Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон в рамките на „Програмата за участие“ на ЮНЕСКО, като продължение още и на инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“. Повече за нея може да научите от тук.