Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Състоя се вторият за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“

05 Юли 2022
Вторият за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“ – част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, се проведе на 2 юли събота.
Този път ентусиасти от различни краища на страната имаха възможност да се докоснат до буковите гори на резерват „Северен Джендем“. Маршрутът, който бе избран за разходката – този до пещера Водните дупки, макар и със значителна денивелация, предложи хладна и интересна алтернатива за прекарване на времето през горещия почивен ден. Емоционално, информативно и забавно премина похода на дошлите да научат повече за горите с най-престижното международно отличие, за биологичното разнообразие на Национален парк „Централен Балкан“, за интересните туристически места в района на Априлци и хижа „Плевен“. Най-хубавото описание на деня получихме в стихотворението, което Христина Петкова от гр. Габрово написа в израз на благодарност към екипа на Парка. Ето го и самото стихотворение:
На поход в резервата
 
На втори юли сутринта
с усмивка тръгваме на поход
в очите ни чете се радостта
да бъдем горди имаме си повод.
 
На Централния Балкан горите
от света признати са били,
че запазени останали са в дните,
в които всичко друго се руши.
 
С трепет чакаме момента,
в който Серги ще ни обясни
за ЮНЕСКО, за обекта,
за вековните ни букови гори.
 
Ради пък игрички ще организира
или опашка на сънливец ще покаже,
весели задачи ни намира,
интересни факти може да разкаже.
 
Янчето отново с фотоапарата
ще запечата всеки бодър миг,
ще спре и ще разкаже за цветята,
и за величествения Марагидик.
 
Галя най-последна ще върви,
административните въпроси от нея ще научим,
за цялата ни група тя ще бди,
накрая и подаръци от нея ще получим.
 
С водача си през резервата ще вървим,
ще слушаме с огромен интерес,
на скалолазката ще се дивим,
на умората не ще дадем превес.
 
В края на вълнуващия ден
с множество приятели ще се сдобием
и вече придобили тен
заедно по бира ще изпием.
Христина Петкова
3.07.2022 г.
Предстоят още две подобни посещения в буковите гори на „Централен Балкан“ в началото на м. септември 2022 г. Разходките сред отличените букови гори имат за цел да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.
През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 94, разпределени в 18 европейски държави.
Посещенията в горите на „Централен Балкан“ се реализират в изпълнение на дейност „3.02. Повишаване на осведомеността на местно и национално ниво“ по Проект LIFE PROGNOSES – „Укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство“ (LIFE PRotection of Old Growth Forests in Europe: Natural heritage, Outline, Synthesis and Ecosystem Services (Strengthening primary and old growth forest protection in Europe by capitalising on World Heritage sites) LIFE20 PRE/BE/00011).