Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Състоя се последният преход, посветен на буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“ като обект на световното наследство

15 Септември 2022
Последният за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“ – част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, усмихна над 20 ентусиасти от цялата страна в събота, 10 септември.
Разходката край резерват „Царичина“ в Тетевенския дял на Стара планина премина емоционално, с много удовлетворение от красивите гледки и слънчевото време, с много нови знания за биоразнообразието на „Централен Балкан“. Този тур определено ще бъде запомнен с огромното разнообразие от гъби, изпълнили буковите гори на Парка след септемврийските дъждове от предходната седмица.
Чрез разказите на представителите на Парковата дирекция, стръмната пътека към вр. Голяма Шаля се превърна в „класна стая“, в която си говорихме за горите в България с най-престижното международно отличие, за характеристиките на Национален парк „Централен Балкан“, за интересните туристически места в района на Тетевен, Рибарица и Васильовския дял на Предбалкана, за историческите събития, случили се по тези места.
Разходките сред отличените букови гори имаха за цел да се дадат възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.
През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 94, разпределени в 18 европейски държави.
Посещенията в горите на „Централен Балкан“ се реализират в изпълнение на дейност „3.02. Повишаване на осведомеността на местно и национално ниво“ по Проект LIFE PROGNOSES – „Укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство“ (LIFE PRotection of Old Growth Forests in Europe: Natural heritage, Outline, Synthesis and Ecosystem Services (Strengthening primary and old growth forest protection in Europe by capitalising on World Heritage sites) LIFE20 PRE/BE/00011).