Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Състоя се първият за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“

27 Юни 2022
Първият за 2022 г. организиран пешеходен преход в буковите гори на „Централен Балкан“ – част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, се проведе на 25 юни събота.
По избрания маршрут от местността Кордела (в близост до с. Дивчовото, Община Тетевен) до местността Костина (в покрайнините на с. Рибарица, Община Тетевен) преминаха 23 участника от цялата страна. Участниците имаха възможността да научат повече за Националния парк, за резерватите в него и в частност резерват „Боатин“, за съхранените букови гори и тяхното биоразнообразие. В приятна компания и с помощта на занимателни въпроси и игри най-малките участници също преминаха разстоянието от над 8 километра без никакви затруднения.
Предстоят още три подобни посещения през 2022 г. Следващото ще се състои на 2 юли, събота, по интерпретиран маршрут „Водните дупки“. Разходките сред отличените букови гори имат за цел да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.
През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 94, разпределени в 18 европейски държави.
Посещенията в горите на „Централен Балкан“ се реализират в изпълнение на дейност „3.02. Повишаване на осведомеността на местно и национално ниво“ по Проект LIFE PROGNOSES – „Укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство“ (LIFE PRotection of Old Growth Forests in Europe: Natural heritage, Outline, Synthesis and Ecosystem Services (Strengthening primary and old growth forest protection in Europe by capitalising on World Heritage sites) LIFE20 PRE/BE/00011).