С деца и птици „Централен Балкан“ отбеляза Международния ден на биоразнообразието

26 Май 2015

С Ден на отворените врати, Парковата дирекция посрещна Международния ден на биоразнообразието - 22 май. Гости в Централния офис на Дирекцията бяха възпитаници от петите и шести класове на Първо основно училище в Габрово.
Паркови експерти разказваха в какво се състои работата на управляващата структура - Дирекцията, представиха биологичното разнообразие на защитената територия, като онагледиха видовете растения и животни с атрактивни плакати от новата образователна фотоизложба - „Оазис на дивия свят“.   Заредени с познания за Парка, младите  природолюбители  допълваха поднесената им информация с примери от собствени преживявания сред природата. Чрез игра на сетивата създадоха и сравниха картини на градската и природната среда, изтъкнаха характеристиките на всяка от тях и определено отдадоха предпочитанията си на природата като място за познание, почивка и отмора. В различни забавни игри и викторини, посетителите в този ден, показаха  информираност за Парка и неговото биоразнообразие, заявиха готовност да помагат на служителите в грижата за природата.
На 22 май, Националният парк „отвори“ своето небе за диви посетители – освободени от волиерата за адаптация над с. Тъжа в района на Централен Балкан бяха млади бели лешояди. В присъствието на деца от спортните клубове по триатлон 3 Extreme - Пловдив и Triton Extreme Асеновград и съмишленици от столицата, екип от проект „Завръщане на лешоядите в България“, пусна на воля два лешояда. Маркирани с жълти крилни марки, за да може да се проследи движението и адаптацията им на свобода, птиците - наречени от децата Светкавица (K51) и Екстрийм (K5V) политат към свободата в небето над Парка.
След пускането на Светкавица и Екстрийм, в малката волиера са отделени други седем птици – маркирани и готови да заживеят свободни. Вратата е оставена отворена. На 24 май вече всички птици са навън, крилните марки показват, че  сред тях са Светкавица и Екстрийм.
Реинтродукцията на белите лешояди в „Централен Балкан“ се осъществява по проект „Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България“, с подкрепата на финансовия инструмент Life на Европейската общност.
 


Посещенията в информационния център – интересни и забавниЛешоядите Светкавица и Екстрийм в очакване на свободата
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg