С посещение на деца и изложба отбелязахме Световния ден на околната среда

08 Юни 2015

Образователната програма „60 минути за по-зелен свят“ се радваЧЗ на все по-голям интерес сред младите природозащитници. Изданията на програмата през м. юни Парковата дирекция посвети на Световния ден на околната среда – 5 юни. В Учебно-информационния център към Централния офис на Дирекцията в Габрово, първи още на 4 юни дойдоха 12 деца на възраст между 6 и 10 години от габровската частна занималня „Вълшебен свят”с ръководител Нина Кънева.
На 5 юни отбелязването на Световния ден на околната среда продължи с 60-те минути за по-зелен свят на 20 седмокласника от Първо основно училище „Ран Босилек“ в Габрово, водени от учителя биолог Светлана Антова, последвани от 10 ученика  от четвърти и пети клас  и учителката  Стефка Михова от Шесто основно училище „Иван Вазов” – Габрово.
По време на „зелен
Шесто основно училищеите часове“, експерти от Дирекцията обсъждаха в свободни дискусии с децата теми, свързани със значението на природата, механизмите за опазване на околната среда, ролята на защитените територии и в частност на Националeн парк „Централен Балкан“. Най-малките научиха любопитни факти за растенията и животните под формата на игри и презентации. С интерес се състезаваха и да разпознават следите на характерни представители на животинския свят на Централен Балкан. По-големите ученици имаха възможността да научат повече за начините за мониторинг на видовете, като най-голям интерес сред тях предизвика запознаването им с използваните в Парка фотокапани и радиотелеметрия чрез поставяне на GPS нашийник.
На 5 юни - Световният ден на околната среда, бе посветена и фотодокументалната изложба „Централен Балкан – оазис на дивия свят“, представена в Търговския център МОЛ – Габрово. От 1 юни до края на месеца, посетителите на МОЛ-а имат въ
зможност да се запознаят чрез атрактивни фотоси и кратки текстове върху 14 пълноцветни табла с разнообразието от местообитания, растителни и животински видове в „Централен Балкан“.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg