Три маркирани мечки вече обитават Балкана

13 Юни 2016

Две мечки с нашийници и една с микрочип вече скитат из Балкана, съобщи за Парковата дирекция  Владимир Тодоров, докторант към Българската академия на науките. Мечките са уловени и маркирани през миналата седмица близо до Национален парк „Централен Балкан“. На 8 юни т. г., към 20,30 часа, първо е уловено миналогодишно женско мече, с тегло около 40 кг. Два часа по-късно мечето наречено Иванка вече е „нагиздено“ с нашийник , снабден с GPSи радиопредавател.  През цялото време, докато екипът е поставял нашийника, майката на младата мечка се навъртала наоколо и не изпускала от поглед рожбата си.  

На следващия ден е уловено второ малко женско мече, също миналогодишно. Тъй като то е значително по-дребно от първото, на него му е поставен микрочип и дадено име – Спаска, в чест на отбелязвания същия ден Спасовден .

През нощта на 11 срещу 12 юни е уловен и „големият батко“ – 6-7-годишен мъжкар, с тегло 150-160 кг. На мечока е поставен също нашийник с GPS и радиопредавател.  От 12 юни той ще носи името Владо, наречен така по името на младия научен работник Владимир Тодоров , по чийто научен проект се извършва маркирането на мечките. Данните, получавани от GPS и  радиояките, ще дадат информация за етологията на вида – територии, поведение, хранителни навици и др., необходими за докторската дисертация на Тодоров. Проучването се извършва с подкрепата на Фондация „Диви Балкани“ ( wild balkans field school) и Сдружение за дива природа „Балкани“.
 

На снимката – мечето Спаска                       .         

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg