Три пожара в Национален парк Централен Балкан

08 Август 2012

Три пожара на територията на Националния парк „Централен Балкан”. От началото на седмицата до сряда, 8 август пламнаха пожари  в района на местността „Болованя”, в западния край на парка, в м. „Джофара” - в центъра, и на изток – в резерват „Соколна”.
На 6 август, след 13 часа, е получен сигнал за избухнал пожар в района на Джафар дере,  парков участък Клисура. След около час служители на парковата охрана достигат до мястото на пожара. Горели са предимно сухи клони, шума и дънери. Служители от  участъците в Троян, Калофер и Карлово се включват в потушаването на пожара. Уведомена е и Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Карлово. Пожарът е локализиран и поставен под денонощно наблюдение.
Същият ден, около 17 часа постъпва сигнал за възникнал пожар и в района  на „Кюй дере”, резерват Соколна, в източната част на парка, участък Тъжа. Уведомени са районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Казанлък и в Павел баня. На 7 август  вечерта и през нощта, бурен северен вятър води до  разрастване  на пожара до поляните над х. „Соколна”, достигайки южната граница на парка. Мащабът на пожара е трудно да се оцени, но фронтът е от 10 км. Сформиран е кризисен щаб в Павел баня. От южните подстъпи на парка в готовност за излизане на терен са военнослужещи, служители на Държавно ловно стопанство Горно Сахране, доброволци от местното население.  Гасенето на пожара е изключително трудно, поради непристъпността на терена.
На 7 август, към 18 часа, постъпва трети сигнал за пожар и в м. „Болованя”, парков участък Тетевен. Мястото е разположено на 1950 м надморска височина. Незабавно е уведомена Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Тетевен и Община Тетевен. Пожарът е овладян. Изгорели са 15 дка треви и храсти. Продължава обработването с вода на 70-80 м по северозападния фронт на пожарището.
 
  

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg