Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

​Ученици от град Севлиево решаваха екологични казуси чрез играта „Климатична фреска“

05 Април 2023
Като част от планираните от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ образователни инициативи по повод настоящата Седмица на гората 2023, на 4 април в СУ „Васил Левски“ – град Севлиево бе проведено събитието „Климатична фреска“.

Съорганизатори бяха община Севлиево в лицето на Сдружение Общинска Младеж „Хоталич“, заместник-кметът на община Севлиево Ахмед Мехмедов и Дирекция  „Национален парк Централен Балкан“.

В обучителния уъркшоп се включиха над 30 деца между 8 и 11 клас от СУ „Васил Левски“, заедно с четирима преподаватели по природни науки, представляващи още клубове по интереси в областта на биология, химия  и екология. Фасилитатор на събитието бе Фондация „Манеко“.

Климатичната фреска е настолна игра с 42 карти, всяка от които изобразява фактор за изменението на климата. Благодарение на нея участниците преминават през увлекателен процес, който им помага да открият връзката между причините и последствията, свързани с изменението на климата, и да потърсят възможни решения за излизане от кризата. Картите позволяват сложната наука за климата да достигне по разбираем начин до хиляди хора по света. Само за четири години, откакто е създадена, играта е преведена на 35 езика и вече се фасилитира от доброволци в повече от 50 държави.

Заедно с играта бе проведена презентация и дискусия за заплахите за горите, водните запаси и биоразнообразието в тях, които произтичат от изменението на климата и човешката дейност. Фасилитаторите проявиха интерес към бъдещи съвместни инициативи и привличане на нови участници от други, прилежащи на Националния парк общини, в тематичен уъркшоп.