Централен Балкан очарова Литовски кинорежисьор

21 Май 2015

Илья Брезницкас – световно известен режисьор от Литовската киностудия гостува три дни в Националния парк и остана запленен от красотата на дивата природа. Посещението на Березницкас   бе в рамките на спечелената от него специална награда „Защита на природата“, връчвана от Дирекцията на Парка в раздел „Карикатура“ на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово. Генчо Илиев, и.д. директор на Парковата администрация, връчи почетния диплом  на твореца от Литва на 16 май т.г., в Дома на хумора и сатирата, по време на официалната церемония за награждаването на лауреатите на 22-то издание на Биеналето – Габрово 2015.
Ще припомним, че Парковата дирекция учреди наградата през 2005 г. като признание за авторите, насочили своите творчески търсения в областта на опазването на природата.  Подкрепата на Дирекцията за Биеналето бе част от сътрудничеството ѝ с Дома на хумора и сатирата в рамките на съвместната инициатива „Изкуството – посланик на Парка“.
По време на своето пребиваване в Централен Балкан, Илья Березнецкас посети туристическия комплекс  „Бяла река“ и едноименната Екопътека. В бивака, литовецът изненада приятно и спечели общите симпатии като нарисува шаржове на посетители на Парка, раздаде автографи и се снима за спомен с тях. Времето бе на страната на госта и му позволи да види отблизо резерват „Джендема“, водопадите Бабско  и Кадемлийско пръскало и Тъжанското ждрело в парков участък „Тъжа“. На връщане към Габрово, Березницкас посети Етнографския комплекс „Дамасцена“ в с. Скобелево – представящ технологията за производство на розово масло и други етерично-маслени продукти. Гостът разгледа с интерес и тракийската  гробница в гр. Казанлък, първият български обект, вписан в листата на UNESKO.Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg