Чистенето на Централен Балкан започвa с доброволци от утре

04 Септември 2017

Чистенето в Националния парк „Централен Балкан“ започва още утре с доброволци. Акцията е организирана с подкрепата на Парковата дирекция от екологично сдружение „За Земята“ чрез фейсбук и ще продължи от 5 до 10 септември. Ще бъдат почиствани маршрути и райони край хижите „Мазалат“ и „Триглав“. Началото е 5 септември, със сборен пункт до х. „Мазалат“ и среща с представители на ДНП „Централен Балкан“.  Намерение да се включат във високопланинското почистване са заявили общо над 100 доброволци. Средства за осъществяване на инициативата сдружението набира чрез дарения и доброволна помощ, в партньорство с Дирекцията се организира извозване на събраните боклуци до легализирани депа.
Доброволческата акция е част от емблематичната кампания „Боклукът в раницата“ , започната от „За Земята“ през 1999 г. Предстоящата акция е поредна съвместна инициатива на сдружението и Парковата дирекция. През  2013 г. в почистване на райони край хижи в Националния парк се включват над 150 доброволци. С доброволческите  акции се обединяват усилия не само за почистване на защитената територия. Споделена е дългосрочната цел – да се мотивира по-отговорно отношение към природата. Гостите на планината да прибират създадените от тях отпадъци обратно в раницата и да ги изнасят извън защитената територия, като така се работи за намаляване на създавания в нея боклук.  
Акция за почистване на маршрути в „Централен Балкан“  Парковата дирекция организира и на 16 септември, във връзка с Националната кампания „Да изчистим България заедно”, инициирана от бТВ и осъществявана в партньорството с МОСВ и в името на общата цел – да се създаде обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на природата, за чиста България в дългосрочен план.
 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg