Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Град Клисура - хижа Вежен (по Клисурската пътека и зимен вариант през връх Вежен)

От северозападния край на града маркираната пътека върви покрай овощни и розови градини, пресича жп линията и шосето и тръгва по острото гористо връхче Острица. Пътеката се движи на север по оголен и пороен терен, вододел между Хайдушкия дол и Каменица (началото на река Стряма), източно от местността Локвата и през местността Вельови черкви и излиза в горния край на местността Равна – широко вододелно било между Равна река, Каменица и Хайдушки дол. Оттук се продължава по добре маркиран път на северозапад, а след това на североизток по вододела между изворните притоци на Равна река и Каменица. Минава се край Влашки кладенец (извора на река Каменица) и се излиза на седловината Портата (Каменната порта) между връх Каменица на изток и връх Вежен на запад. От тук са възможни два маршрута – зимен и летен.
Летен вариант – слиза се по т. н. Каменен или Клисурски път, който почти по хоризонтал подсича в северозападна посока стръмните североизточни склонове на връх Вежен, под изворните притоци на Болованджика. Навлиза се със серпантини в иглолистна гора, след това се пресича стръмна горска поляна, след което отново се навлиза в стара иглолистна гора от която се излиза на поляната на хижа Вежен. Зимен вариант – следва се маркировката по билото до връх Вежен, след това обширната върхова заравненост на северозапад, откъдето на север и надолу се отклонява зимният път за хижа Вежен, маркиран със железни стълбове и гъста маркировка. Пътеката не е ясно очертана и често се губи в тревни пасажи, хвойна и камъни.
Част от маршрута минава през резерват Царичина!
Частта от този маршрут, попадаща в резервата е следната: следва се маркировката по билото до връх Вежен, след това обширната върхова заравненост на северозапад, откъдето на север и надолу се отклонява зимният път за хижа Вежен, маркиран със железни стълбове и гъста маркировка. Пътеката не е ясно очертана и често се губи в тревни пасажи, хвойна и камъни.
При преминаването по този маршрут можете да се насладите на резерват Царичина, който е третият по големина старопланински резерват. Тук се опазват самоподдържащи се букови, буково-елови и особено ценните смърчово-мурови екосистеми, формиращи горната граница на гората. Тук е и единственият по-компактен масив от бяла мура в Средна Стара планина. Този дървесен вид се среща само на Балканския полуостров. В “Царичина” е най-северното му находище в света. Резерватът гарантира оцеляването на повече от 600 вида растения. Името на запомнящото се огненочервено омайниче, наричано в района “цариче”, му приляга чудесно – веднъж преминал през омайните гори, човек ги съхранява в спомените и сърцето си завинаги!

Снимки:

  • Изглед от гр.Клисура
  • Местността Вельови черкви
  • Изглед към вр.Вежен
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg