Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Село Антон - местността Заногата - хижа Бенковски (4,30 часа)

От селото се поема в източна посока до моста на река Маргарта на Подбалканското шосе. Непосредствено западно от него към планината, по реката води черен път. Ясно очертана пътека по десния бряг на реката се изкачва срещу течението, пресича един десен приток и опира в коритото в началото на стара букова гора. Тук пътеката преминава по левия склон, завива на югоизток и с широк завой през гората излиза на оголения рид Заногата – тесния източен вододел на река Маргарта. Ясно очертаната пътека следва билото на рида и бързо набира височина, билото се стеснява, след преминаването на местността Пресяката, с дъга се подсичат югоизточните склонове на връх Тетевенска баба (покрай чешма) и се излиза на седловината Попови гробове. От тази седловина има два варианта за достигане до хижа Бенковски:
Първи вариант: Тръгва се на североизток се пресича косо и надолу къс хребет, минава се край паметната плоча на Иван Капетан, подсичат се ниските северозападни и северни склонове на връх Булованя и се слиза в местността Дебели дял при няколко кошари и чешми. Право на север е връх Гугла, дотук идва и черен път, отделящ се от долината на река Заводна при Суватски дол, пресича се коритото на Равна река и на север се отива до хижа Бенковски.
Втори вариант: Този вариант е по-дълъг. Продължава се на изток по билото, през връх Булувания и седловината Хайдушките камъни до връх Братаница. От него почти на север се слиза по вододела между реките Равна (на запад) и Заводна (на изток), до седловината Ветровития пряслоп – между върховете Братаница и Братанишки Уши, по ясно очертана и маркирана пътека на север се достига до хижа Бенковски.


Снимки:

  • вр.Братаница
  • Хайдушки камъни
  • хижа Бенковски
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg