Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Село Антон - хижа Момина поляна (4,30 часа)

От гарата на село Антон се тръгва на север и покрай стопанските постройки в края на селото се стига до Подбалканското шосе. Пресича се и се продължава по левия бряг на реката. Стига се до постройки в подножието на планината и се поема по пътека на североизток, тя се изкачва на гъсти серпантини стръмно нагоре, след последната серпантина се тръгва на северозапад и се достига до равна площадка. На запад зее пропастта на речната долина, оградена от високи отвесни скали. Продължава се на север и следва ново стръмно изкачване, на северозапад се пресича местността Мандрели, когато стръмнината намалее се завива на северозапад, в тази посока се достига до местността Гьолът – обширна, леко вълновидна заравненост с много извори, където е изоставената хижа Планински извори. Тя е най-високата хижа в Стара планина. От тази точка има два варианта за достигане до хижа Момина поляна:
Първи вариант: Продължава се на запад по главното било и след леко изкачване се стига до паметната плоча югоизточно от връх Картала. Това място е слабо изразена седловина между три върха – Картала и две безименни връхчета, южно и източно от него. Тук е важно кръстовище - на изток се отива към местността гьола и хижа Планински извори, към хижите Бенковски и Вежен; на север към хижа Момина поляна и село Дивчовото (през връх Момински чукар); на юг е пряката пътека към село Антон. При лошо време, мъгла и през зимата трябва да се избягва движение по главното било и северно от него, в посока Косишки превал, защото районът е лавиноопасен, ориентирите са малко, а билната заравненост – обширна. От стълба с паметната плоча, почти в северна посока се тръгва към хижа Момина поляна по ясно очертана и маркирана с лентова и стълбова маркировка пътека, тя минава източно от връх Картала и се спуска сред камънаци, хвойни и боровинки към седловината в самото южно подножие на връх Момински чукар. Тя също е важно туристическо кръстовище – на север през върха се слиза към село Дивчовото; на изток е лятната пътека за хижите Бенковски и Вежен; на запад по широка, маркирана пътека през иглолистна гора се слиза до хижа Момина поляна. Втори вариант: Вместо да се продължи на запад по главното било, се тръгва право на север, след 10-15 мин. леко спускане по тревист склон се стига до маркираната пътека за хижа Момина поляна, минаваща над изворите на река Черни Вит. По нея в западна посока, през седловината в южното подножие на връх Момински чукар се слиза до хижа Момина поляна. През зимата този вариант е лавиноопасен.
Част от маршрута е през резерват Боатин в района на Момински чукар


Снимки

  • с.Дивчовото
  • р.Черни Вит
  • Хижа Момина поляна
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg