Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Село Рибарица - местността Костина - хижа Бенковски (3,45 – 4 часа)

Тръгва се от квартал Костина (в западната част на Рибарица, при водослива на река Костина с река Бели Вит). Срещу течението на река Костина води асфалтирано шосе, което след около 3 км достига до местността Костина, продълговата поляна, към която се спускат гористите склонове на Габрова кръш и Голям Климаш. В долния край на поляната се вижда каменен мост, а срещу него (на десния бряг) е паметникът на Бенковски. В каменните основи на моста е историческото Кърваво кладенче. На това място на 25 май 1876 год. е бил убит Георги Бенковски, другарите му заловени, а само Захари Стоянов се спасява по чудо. Продължава се на юг по шосето, срещу течението на река Костина. Подминава се водосливът със Свинска река, малък разсадник с горски бараки и се достига водосливът между Равна (Лявата) река и река Дълбокото дере, които образуват река Костина. След още десетина минути шосето пресича Равна река. Тук то се изоставя и се тръгва по маркирана пътека по десния бряг на Равна река. Последователно се пресичат три къси дола, десни притоци на реката. След третия дол пътеката се откъсва от речното корито и със серпантини изкачва стръмния склон, покрит със стара букова и смърчова гора. След 30 – 40 мин. се достига Царската почивка, надвесена над долината скална козирка. След Царската почивка склонът става по-полегат, а серпантините по-плавни. Пресичат се два потока и пътеката навлиза в гората на обширна наклонена поляна. В долния и край се вижда хижа Бенковски, а североизточно от нея се издигат Братанишки уши (Малки и Големи Братанишки уши)


Снимки:

- местност Костина
- река Костина
- х. Бенковски

 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg