Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Село Тъжа - хижа Русалка - хижа Тъжа (по път - 6 часа)

 

От село Тъжа се тръгва на север по планинско шосе. Преминава се между пасища, малки овощни градини и лозя. В подножието на планината то завива на запад. Подминава борова гора, а при втора борова гора се поема надясно и на северозапад. Може да се използва и добре очертана и маркирана пътека, която напряко изкачва стръмните южни склонове на планината. По нея след преодоляване на опороен терен се пресича завой на шосето и се продължава през ниска дъбова и габърова гора. Шосето се пресича за втори път. Тук трябва да се внимава да не се направи отклонение от пътеката из ниската, гъста гора. Още по на север се навлиза под сенките на стара дъбова гора и се пресича за трети път шосето. По брод се преминава Равнецка вада и се излиза на наклонено пасище. Продължава се диагонално нагоре, с по-малък наклон, през единични дървета и храсти, пътеката се съединява с шосето до горската постройка в местността Голяма папратлива. Завива се на север, пресича се дола Енкина вада, завива се на запад и отново на север. Оттук до хижа Русалка води тесен път. След хижа Русалка пътят пресича по мост река Светишка вада и със завой на запад се изкачва по дългото пасище Светицата. Западно от него той завива на север, като следва хоризонтала. Подминава се чешмата Сладката вода и се доближава скалистата долина на Бабската река. Отдалеч се вижда бялата лента на 54-метровото Бабско пръскало. Следва леко изкачване на запад и остър завой на север. В местността Лукът шосето се разклонява – на ляво се стига до скалния феномен Пиростията, на дясно – до базите за отдих в местността Голяма равна. Трябва да следва средното шосе, което е най-широко. То описва няколко завоя ниско под местността Голяма равна, прекосява скалисти чукари, извива през дола Калния поток и прави остър завой надясно през просека в скалите. След около 300 м се стига до стар горски пункт. Шосето преминава през букова гора и следва дол със студен извор. В дясно от него се появяват бели варовикови пластове. След остър завой на североизток се разкрива внушителна панорама към Кадемлийското пръскало с височина на пада 72 м. Почти по хоризонтал и все на север шосето се изкачва по източния склон на долината на река Тъжа. През отвесните канари на местността Ганьов камък, през опожарените останки на Калоферските стружни се излиза на просторната местност Смесите. На изток се отделя пътеката по билото към хижа Мазалат, на североизток е потокът Кръвенишко дере, а на север е Пожардере. Тръгва се по маркировката на запад. Широката пътека следва северния бряг на река Тъжа, преминава през местността Варницата, пресича Татарско дере и насреща се белее хижа Тъжа.


Снимки:  • Поглед към водопад Бабско пръскало
  • Чешма Сладката вода
  • Хижа Тъжа
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg