Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Село Христо Даново - местността Дамлъдере - местността Узунборун - хижа Козя стена


От село Христо Даново се тръгва покрай училището в северозападна посока, пресича се реката и се продължава по шосето обхождащо през розови и овощни градини полегатия горист рид и резервата Чамджа. След около 1 км се завива на северозапад и се навлиза в долината на Дамлъдере. Следва се левия склон, долината се стеснява, за около 2 часа се стига до продълговата поляна – Старата бичкия, с рампа и склад за дърва. На няколкостотин метра маршрутът се прехвърля по десния бряг, завоите стават все по-остри, минава се под няколко отвесни скали и след около 40 мин. пътят рязко завива на запад. Тук е водосливът с Баба дере. Пътеката за хижа Козя стена се отделя по вододела Узунборун, пълзи със сгъстяващи се серпантини, пресичащи множество наклонени полянки и букова гора. Пътеката става камениста и излиза над горския пояс, до големите скали – Чифлишки кошари, над които е хижа Козя стена.

 

На снимките:

По маршрута

Резерват Чамджа

вр.Козя стена
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg