Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Село Христо Даново – хижа Козя стена – 4.30 часа

Маршрутът към хижа Козя стена започва от центъра на село Христо Даново. Минава се покрай училището и се продължава извън селото на юг. Шосето описва широка дъга и насочвайки се на северозапад, започва да набира височина по източния склон на долината на река Дамлъдере. За около 1.30 часа се достига поляната, където е построена бараката на горското стопанство. После по моста над реката шосето се прехвърля на другия склон, като продължава да криволичи. При водослива на реките Дамлъдере и Баба дере шосето прави завой на запад. Тук указателна табелка показва, че туристите трябва да изоставят шосето и да започнат да изкачват рида Узунбурун.
Пътеката се вие на серпентини в букова гора, непрекъснато приближавайки се към билото на планината.
Накрая тя напуска горския пояс и излиза в зоната на планинските пасища западно от скалите, наречени Чифлишки кошари. Хижа Козя стена е над тези скали.

Снимки

  • с.Христо Даново
  • Национален Парк Централен Балкан
  • Букова гора
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg