Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Сопот – Залъмово кладенче – хижа Добрила – 7 часа

Маршрутът от Сопот по река Леевица за билото на планината е пътят по който са бягали беззащитните жители на Сопот на 21 юли 1877г. за да се спасят от куршумите и ятаганите на башибозуците.
На същия ден шест години по-късно Иван Вазов минава по този път и покрай Залъмово кладенче достига билото на планината.
От Сопот маршрутът, който минава югоизточно от боровата гора над града, за половин час достига тясната клисура на река Леевица. В продължение на един час пътеката криволичи ту близо до водите на Леевица, ту се изкачва високо по склона й. Едва от Бойкова нива, мястото където са се спрели изплашените жители на Сопот, преди турците да ги подгонят към стръмната урва на Зли пролез, пътеката започва да се изкачва към вододела между Леевица и Манастирска река. От сравнително равното място, наречено Некова дайма, пътеката продължава на север, пресичайки шест десни притока на река Леевица. Зад шестия приток на реката на север се изправя стръмният склон, наречен Зли пролез. Оттук за около час и половина пътеката, прехвърлила се вече на склона източно от Леевица, описвайки непрекъснато серпентини, извежда до Залъмово кладенче – бистър, студен извор в южното подножие на връх Левски. За хижа Добрила се продължава на запад, като се следва маркировката на пътеката хижа Левски – хижа Добрила. В последната си част маршрутът е лек и туристите могат да се насладят на прекрасната панорама на юг – ниско в долината се вижда Карловското поле. Зад него са покритите с гори склонове на Средна гора, а в далечината се синеят Родопите.
Разстоянието от Залъмово кладенче до хижа Добрила се изминава за 1 час.


Снимки

 

  • Панорамен изглед на гр.Сопот
  • Девическото училище и църквата Св.Петър и Павел в Сопот
  • Сопотски Балкан
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg