Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Сопот – Сопотски манастир – Аневско кале – 2 часа

Този маршрут е един от най-леките, тъй като е сравнително кратък и не се преодоляват големи височини. Обектите могат да се видят отдалеч и вероятност за объркване на пътя не съществува. Туристическия маршрут започва от центъра на град Сопот, където е превърнатата в музей родна къща на патриарха на българската литература – Иван Вазов. Къща-музей “Иван Вазов” не е оригинална. Тя е възстановена по инициатива на брата на поета, Георги Вазов, през 1932 година и открита като музей на 6 юни 1935 година. В нея наред с оригиналните документи, разказващи за живота и творчеството на Вазов е възпроизведена и характерната обстановка за онова време, което творецът описва в романа “Под игото”. На площада пред къщата-музей се издига паметникът на поета.
В Сопот е запазена и къщата на още един известен българин – куриерът на вестник “Искра” Иван Загубански.
Като се тръгне по улицата на север от площада само след няколко минути се стига до Радиното училище и градската църква с високо издигнатата камбанария. Църквата “Св. Петър и Павел” е построена от брациговския майстор Никола Траянов през 1846 година и е била изгорена от башибозушките орди през 1877 година. Две години по-късно е възстановена в предишния си вид. Църквата е забележителен паметник на българската възрожденска архитектура. В същия двор е Радиното училище, описано в романа “Под игото”, а през малка порта в източния зид се влиза в девическия манастир, също описан в романа и свързан с дейността на големия български революционер Васил Левски.
Манастирът е основан през 1665 година. От старите му постройки след опожаряването му от башибозуците през 1877 година са запазени само църквата “Въведение Богородично” и жилищната сграда, в която е живеела игуменката. Оцеляла е и лозницата в двора. Днес тук могат да се видят килията на игуменката Христина, давала многократно подслон на Васил Левски, тайният вход от килията й до скривалището на Апостола, а също и самото скривалище. До стената на манастирската църква, строена през 1402 година се намира гробът на игуменката Христина, убита от турците през 1877 година.
От тук маршрутът продължава на североизток между крайните къщи на Сопот и боровата гора. Минава се през вилната зона и Манастирски дол. Там, където стръмните южни склонове на Троянската планина опират в Карловското поле, в долината на Манастирска река, между дърветата се показват белите зидове на Сопотския манастир “Св. Спас” – основан през XIV век, а през 1877 година опожарен от турците. След Освобождението е възстановен с помощта на българи, живеещи в Румъния и затова, когато се влезе в църквата му, прави впечатление нейният необичаен интериор. Църквата е възстановена без стенописи. По време на османското владичество манастирът се оформя като културен, просветен и революционен център. Тук на 7 декември 1958 година Васил Левски става дякон Игнатий. И пак тук през 1875 година Тодор Каблешков заклева членовете на възстановения сопотски революционен комитет.
На около 150 м южно от портите на манастира по тясна пътечка се стига до дядо Стояновата воденица – сега реставрирана. За Аневското кале, кацнало на рида (960 м.н.в.) трябва да се продължи на северозапад от манастира. От твърдината, строена по време на Второто българско царство, сега са останали да стърчат само дебели 1 м и високи 10 – 15 м зидове – части от две кули – южна и северна, съединени помежду си с крепостна стена.
Изкачването до калето е изморително, но гледката разкриваща се от това място към Карловското поле и Средна гора си заслужава усилието.
Връщането в град Сопот може да стане по обратния път като се мине на юг и при село Анево се излезе на магистралата София – Бургас, откъдето за около половин час се стига до Сопот.


Снимки:

 

  • гр.Сопот
  • дядо Стояновата воденица
  • Аневско кале
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg