Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Хижа Васил Левски – хижа Рай – 4 часа

От хижа Васил Левски в почти източна посока покрай ски пистата и през хубава буково-елова гора, чрез няколко къси серпентини за около 30 минути се излиза над горския пояс при Говедарника. Оттук в същата посока, плавно набирайки височина пътеката косо траверсира десния долинен склон на Голямата река и пак за около 30 минути се измъква в северната част на голяма заравненост. На това възлово място се преплитат няколко основни туристически пътеки: на север-северозапад през връх Жълтец и Поляниците – за Троян, на североизток за връх Ботев, с отклонение за хижа Плевен и на югозапад през Кочмара за град Карлово с отклонение за село Васил Левски и през Чуфадарица за Калоферския Манастир и град Калофер.
От този разклон маркираната пътека за хижа Рай се спуска на североизток в плитката долина на Дериндере, пресича коритото му и в обратна югоизточна посока се изкачва на плоския вододел между Дериндере и Канлъдере. С лек завой отново на североизток тя слиза до каменната сграда на Башмандра, наричана от местните овчари Канлъмандра (Кървава мандра). Името й е свързано с кървава драма от робските години, когато голяма турска банда за отмъщение изклала по тия места мандраджиите и овчарите, заради което според легендите водите на планинския поток потекли кървави. На юг при водослива на Канлъдере с Бяла река се намира легендарната местност Хайдушката воденица. От Башмандра до хижа Рай пътеката е много ясно очертана и маркирана. С множество извивки тя траверсира по южните склонове на връх Ботев, под каскадата от отвесни гранитни стени и над бездните на Южния Джендем.
Пресичат се четирите основни потока, които формират река Хайдушка, преминава се покрай Дереклийската пещера и множество малки и красиви водопадчета и пръскала. Преди да достигне до стръмното корито на река Пръскалска, пътеката се изкачва на западния й вододел, откъдето се открива хубава гледка към хижа Рай, Калоферските Купени и Райското пръскало – най-високия водопад в България. От това място в северна посока се отделя лятната (Тарзановата) пътека за връх Ботев. С леко спускане по диагонал се минава ниско под Райското пръскало, над пещерата Ханмаара и се излиза на равната поляна, на която се намира хижа Рай.

Дирекция "Национален парк Централен Балкан" предупреждава:
Избягвайте маршрута при дебела снежна покривка, поради опасност от лавини!

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg