Маршрути

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Хижа Плевен, връх Ботев, хижа Рай, Баш мандра, хижа Плевен

Туристическо бюро град Априлци организира излети в планината, като осигурява трансфера до изходните пунктове за хижите Плевен и Тъжа. По желание и при групи с не повече от 10-12 човека се осигуряват опитни планински водачи и инструктори.
След като отпочинете добре на хижа Плевен и предприемете изкачване до връх Ботев, несъмнено ще отидете до южната пряспа на върха. От тук започва пътеката, която след около 2 часа преход през скалите на Южния Джендем ще ви отведе до хижа Рай. По пътя ще имате възможност да се любувате на острите зъбери и скали, които остават след вас. Няма да подминете и Райското пръскало – най-високото в Стара планина (124,5м.). Любителите на алпинизма трудно биха се разделили с предизвикателните скали надвесени над хижата. Всяка година в началото на месец юни тук се организира Ботева алпиниада. Хижата разполага с добре поддържана туристическа спалня и предлага много добри условия за почивка.
На връщане за хижа Плевен тръгнете в западна посока по маркировката за хижа Левски. След около 2 часа ще достигнете до разрушените зидове на стара мандра. От там се тръгва в дясно по пътека на северозапад. След около 45 минути се излиза на пътеката Ботев – хижа Левски и се продължава на изток към заслон Ботев. От тук тръгвате в западна посока по пътеката за хижа Плевен. От заслон Ботев на 10 минути в посока хижа Плевен има извор.

Дирекция "Национален парк Централен Балкан" предупреждава:
Избягвайте маршрута при дебела снежна покривка, поради опасност от лавини!Снимка:

Водопад Райското пръскало

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg