Маршрути

25/11/2020 30 ПРОЕКТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА НОМИНИРАНИ В XII-то ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2019/2020 г.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се отнася за трите възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас и включва две тематични области: Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и здравословно хранене и физическа активност.

Виж повече  >>
12/11/2020 Конкурс за предоставяне на туристически дейности/услуги в Посетителски комплекс Бяла река

Дирекция „Национален парк Централен Балкан” със свое Решение № 83 00-4/12.11.2020г. откри процедура за възлагане чрез конкурс: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ УСЛУГИ /ДЕЙНОСТИ В ПОСЕТИТЕЛСКИ КОМПЛЕКС „БЯЛА РЕКА“, Парков Участък Калофер, Национален парк Централен Балкан

Виж повече  >>
15/09/2020 „Избери как да се придвижиш“ e мотото на Европейска седмица на мобилността 2020

И през тази година МОСВ се включва в ежегодно провежданата кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“ чрез своите териториални поделения. Темата за 2020 г. е „Чиста мобилност за всички“, а мотото – „Избери как да се придвижиш“, което цели да насърчи гражданите да изберат по-екологосъобразни начини за придвижване в ежедневието си.

Виж повече  >>
27/08/2020 В Национален парк "Централен Балкан" стартират превантивни дейности срещу пожари в горски природни местообитания

Парковата Дирекция възлага изпълнението на противопожарни мерки по дейност №11 Превантивни дейности срещу пожари в горски природни местообитания, в рамките на проект № BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан".

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Интерпретиран маршрут „Водните дупки“

Маршрутът „Водните дупки“ отвежда до резерват „Северен Джендем“ и пещерата „Водните дупки“. Информационни табели, разположени по трасето, представят богатствата на резервата – живописни пейзажи, вековни букови гори, пещери и техните обитатели – прилепите. Изходен пункт е кв. Видима на гр. Априлци. По път с асфалтова настилка с автомобил се стига до м. Мазането, където е началото на маршрута. Трасето следва пътеката за х. „Плевен“, от разклона за зимната и лятната пътека поема по зимната пътека, скоро се отклонява вляво по съществуващ горски път, пресича дере и започва изкачване. След около 40 мин. преход се излиза на малка полянка сред 100-годишна букова гора, където е изградено място за почивка. На двайсетина метра от полянката има разклон - за х. „Плевен“ и за пещерата „Водните дупки“, оттук и двата обекта отстоят на около 40 мин. пешеходен преход. Вляво е интерпретираният маршрут, реверсивен. Крайната му точка е погледно място близо до пещерата „Водните дупки“. Тя се намира в подножието на скалния масив Белите дупки. В нея са установени 18 вида прилепи. В района е установено едно от най-големите находища на тисв Северна България.
От мястото за почивка на разклона, по добре маркирана пътека се продължава към х. „Плевен“. Близо до нея е изградендетски кът за игра. От хижата до началото на маршрута по стръмната лятна пътека се стига за около 35-40 минутен пеши преход, а по зимната пътека – след преход около един час.
За удобство и безопасност на посетителите, пътеката е маркирана на терена, по участъци от нея са монтирани въжено-стоманени и дървени парапети.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на маршрута.
Очакваме от вас:
Да спазвате правилата за поведение.
Да преминавате по стръмните участъци внимателно и по един.
Да не влизате навътре в пещерата.
Да не смущавате дивите животни.
Да пазите природата – оставяйте след себе си самоследите от вашите стъпки.
Внимание! През резерват „Северен Джендем“ се движете само по маркираната пътека.
 
Преходът е с обща дължина около 8 км. Продължителност – около 5 часа.
Трудност – средна. Не се препоръчва за посещение през зимния сезон.

 

Адрес на обекта: Парков участък Стоките
Адрес за кореспонденция: Маршрут „Водните дупки“, „Северен Джендем“
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg