Маршрути

25/11/2020 30 ПРОЕКТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА НОМИНИРАНИ В XII-то ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2019/2020 г.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се отнася за трите възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас и включва две тематични области: Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и здравословно хранене и физическа активност.

Виж повече  >>
12/11/2020 Конкурс за предоставяне на туристически дейности/услуги в Посетителски комплекс Бяла река

Дирекция „Национален парк Централен Балкан” със свое Решение № 83 00-4/12.11.2020г. откри процедура за възлагане чрез конкурс: ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ УСЛУГИ /ДЕЙНОСТИ В ПОСЕТИТЕЛСКИ КОМПЛЕКС „БЯЛА РЕКА“, Парков Участък Калофер, Национален парк Централен Балкан

Виж повече  >>
15/09/2020 „Избери как да се придвижиш“ e мотото на Европейска седмица на мобилността 2020

И през тази година МОСВ се включва в ежегодно провежданата кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“ чрез своите териториални поделения. Темата за 2020 г. е „Чиста мобилност за всички“, а мотото – „Избери как да се придвижиш“, което цели да насърчи гражданите да изберат по-екологосъобразни начини за придвижване в ежедневието си.

Виж повече  >>
27/08/2020 В Национален парк "Централен Балкан" стартират превантивни дейности срещу пожари в горски природни местообитания

Парковата Дирекция възлага изпълнението на противопожарни мерки по дейност №11 Превантивни дейности срещу пожари в горски природни местообитания, в рамките на проект № BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан".

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Интерпретиран маршрут „По пътя на балканджиите“

Изходна точка за маршрута е кв. Видима на гр. Априлци. За около 10 минути с автомобил по път с асфалтова настилка се стига до разклона на ВЕЦ „Видима“. Тръгва се вляво по път с трошено-каменна настилка, който отвежда до водослива на Турски дол с река Пръскалска, където е началото на маршрута.След малък преход по пътя, трасето продължава вляво с изкачване към Турски рът – планински рид със заоблено тревисто било. За около 50 минути пеша се стига до поляната на Турски рът – най-високото място на прехода. Тук пътеката се разделя и предлага възможности да се продължи по два маршрута. Единият се спуска надолу през поляната. Минава край останки от стара мандра, през букова гора, стига до чакалото на Турски дол, където се събира с маршрута м. Свиновете – паметник на Цанко Дюстабанов и по общо трасе се връща към началото – водослива на Турски дол с р. Пръскалска. Другият маршрут: Турски рът – паметник на Цанко Дюстабанов – чакалото на Турски дол – м. Плевнята, продължава по билото на рида, за да представи пред посетителя една от най-красивите гледки в Централен Балкан – 360 градусовапанорама към върховете Русалка, Ушите, Ботев, Жълтец, Костенурката и Купена, към долината на Априлци.
Табели по маршрута предлагат информация за върховете и околните местности и за бита на балканджиите. Пътеката е маркиранана терена, изграден е заслон и места за почивка до паметника на Цанко Дюстабанов.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на екопътеката.
Очакваме от вас:
Да спазвате правилата за поведение.
Да не се отклонявате от маркираната пътека.
Да преминавате по стръмните участъци внимателно и по един.
Да не смущавате дивите животни.
Да пазите природата – оставяйте след себе си самоследите от вашите стъпки.
 
Преходът е с обща дължина около 9,5 км. Продължителност между 8 и 9 часа.
Трудност – висока.
Маршрутът не се препоръчва за посещения през зимния сезон.

 

Адрес на обекта: Община Априлци
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg