Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Районът на Априлци е сгушен в живописната Новоселска котловина (600 м н. в.) по поречието на реките Видима и Острешка, в подножието на северните склонове на най-високата и най-пленителна част от Средна Стара планина. Град Априлци е административен център на Община Априлци, в която освен него се включват и три села.

Климатът на районае типично умерено-континентален с мека зима и прохладно лято. Съчетанието от чист въздух, обширни горски масивии липсата на промишлени замърсители създава чудесни условия за целогодишен отдих и туризъм.

Най-голямото очарование на Априлци е Природата. От тук на юг се простира Национален парк Централен Балкан, а символичен за района е резерват Северен Джендем. Приятни за пешеходен туризъм са маркираните пътека за х. Плевен, х. Тъжа и за х. Мандрата, интерпретативен маршрут "Водните дупки", екопътека "Видимско пръскало". Тук е един от най-подходящите изходни пунктове от Северна България към първенеца на Стара планина вр.Ботев

Сред по-интересните курлтурни забележигелности тук са Девическият манастир „Св. Троица”, храм-паметникът „Св. Георги Победоносец”, издигнат в чест на жертвите на Априлското въстание, църквата „Св. Петка Параскева”, построена в началото на 19 век, 34-метровият кръст, издигнат по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30 годишнината от обявяването на Априлци за град, и др.

В района, освен в хижите, може да отседнете в някоя от многобройните кокетни къщи за гости, където да се потопите напълно в местната атмосфера и да се насладите на спокойствието и вкусната храна.

Туристически център „Априлци”
Адрес: ул.”Васил Левски” –срещу сградата на Общината
Телефон: 0889 94 43 44
  

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg