Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Районът на Априлци е сгушен в живописната Новоселска котловина (600 м н. в.) по поречието на реките Видима и Острешка, в подножието на северните склонове на най-високата и най-пленителна част от Средна Стара планина. Град Априлци е административен център на Община Априлци, в която освен него се включват и три села.

Климатът на районае типично умерено-континентален с мека зима и прохладно лято. Съчетанието от чист въздух, обширни горски масивии липсата на промишлени замърсители създава чудесни условия за целогодишен отдих и туризъм.

Най-голямото очарование на Априлци е Природата. От тук на юг се простира Национален парк Централен Балкан, а символичен за района е резерват Северен Джендем. Приятни за пешеходен туризъм са маркираните пътека за х. Плевен, х. Тъжа и за х. Мандрата, интерпретативен маршрут "Водните дупки", екопътека "Видимско пръскало". Тук е един от най-подходящите изходни пунктове от Северна България към първенеца на Стара планина вр.Ботев

Сред по-интересните курлтурни забележигелности тук са Девическият манастир „Св. Троица”, храм-паметникът „Св. Георги Победоносец”, издигнат в чест на жертвите на Априлското въстание, църквата „Св. Петка Параскева”, построена в началото на 19 век, 34-метровият кръст, издигнат по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30 годишнината от обявяването на Априлци за град, и др.

В района, освен в хижите, може да отседнете в някоя от многобройните кокетни къщи за гости, където да се потопите напълно в местната атмосфера и да се насладите на спокойствието и вкусната храна.

Туристически център „Априлци”
Адрес: ул.”Васил Левски” –срещу сградата на Общината
Телефон: 0889 94 43 44
  

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg