Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Габровският район е разположен в Централна Северна България, където е и Географският център на страната, върху речните тераси на реките Янтра, Синкевица, Паничарка, Жълтешка и Лопушница.

Климатът в региона е умерено-континентален, отличаващ се със студена зима и сравнително топло лято. Валежите са с подчертано континентален характер. Преобладават северните и северозападните ветрове. Релефът на района е полупланински, силно пресечен и представлява поредица от малки долини, прорязани от дерета и оврази, тесни ридове и била със стръмни склонове.

Природата тук е изваяла изключително красиви пейзажи. За любителите на планинските преходи и пешеходния туризъм има изградени многобройни живописни туристически маршрути водещи до най-интересните места около Габрово. Сред тях са пътеки около курорта „Люляци”, подходи към  Витата стена, пешеходни преходи от АИР Боженци до Дряновски манастир, от Градище до с. Кметовци, пътеки на територията на Природен парк Българка до Соколския манастир и др., маршрути до Национален парк-музей „Шипка”,  връх Бузлуджа, местността Узана и други.
Местността Узана е изходен пункт към НП Централен Балкан от изток.

Културните забележителности на Габрово не отстъпват на природните. Сред най-известните туристически атракции тук са АЕК „Етъра” и музей „Дом на хумора и сатирата”, единственият в страната Национален музей на образованието, устроен в сградата на Националната Априловска гимназия – първото светско училище в България. В района са запазени късно античната крепост в местността Градище, възрожденски комплекс от сгради, десетки мостове и паметници.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg