Информация

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Габровският район е разположен в Централна Северна България, където е и Географският център на страната, върху речните тераси на реките Янтра, Синкевица, Паничарка, Жълтешка и Лопушница.

Климатът в региона е умерено-континентален, отличаващ се със студена зима и сравнително топло лято. Валежите са с подчертано континентален характер. Преобладават северните и северозападните ветрове. Релефът на района е полупланински, силно пресечен и представлява поредица от малки долини, прорязани от дерета и оврази, тесни ридове и била със стръмни склонове.

Природата тук е изваяла изключително красиви пейзажи. За любителите на планинските преходи и пешеходния туризъм има изградени многобройни живописни туристически маршрути водещи до най-интересните места около Габрово. Сред тях са пътеки около курорта „Люляци”, подходи към  Витата стена, пешеходни преходи от АИР Боженци до Дряновски манастир, от Градище до с. Кметовци, пътеки на територията на Природен парк Българка до Соколския манастир и др., маршрути до Национален парк-музей „Шипка”,  връх Бузлуджа, местността Узана и други.
Местността Узана е изходен пункт към НП Централен Балкан от изток.

Културните забележителности на Габрово не отстъпват на природните. Сред най-известните туристически атракции тук са АЕК „Етъра” и музей „Дом на хумора и сатирата”, единственият в страната Национален музей на образованието, устроен в сградата на Националната Априловска гимназия – първото светско училище в България. В района са запазени късно античната крепост в местността Градище, възрожденски комплекс от сгради, десетки мостове и паметници.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg