Историческа памет

28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>
25/09/2018 Освободено е мече от бракониерска примка в района на парк „Централен Балкан"

Мече в бракониерска примка е било открито вчера – 24 септември, близо до с. Скобелево, Община Павел баня, на около 300 м извън границите на Националния парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Габровски Соколски манастир “Успение Богородично”

На 4 км от Етъра и на 12 км югоизточно от Габрово, в склоновете на Стара планина, по горното течение на река Янтра се намира Соколският манастир.
Действащ, девически, храмов празник 15 август.

Виж повече
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"


Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит през 1964 г. Разположен е на 8 км. южно от Габрово

Виж повече
Дечковата къща

Дечковата къща в Габрово е паметник на културата с музейна експозиция "Градски бит от края на 19 век". Сградата е реставрирана при спазване на старите строителни традиции.

Виж повече
Национален Музей на образованието

Националният музей на образованието се помещава в западното крило на сградата на Национална Априловска гимназия. Създаден е през 1974 година и е единственият в страната, представящ развитието на българското образование от IX век до наши дни.

Виж повече
Часовникова кула – Габрово

Извисена на 28 метра височина, часовниковата кула в центъра на Габрово е един от символите му. Тя е издигната през 1835 година

Виж повече
Музей "Дом на хумора и сатирата"

Музей "Дом на хумора и сатирата" е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Създаден на Международния ден на шегата – 1 април – през 1972 година, той е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора.

Виж повече
Местност “Узана”

Туристическата местност "Узана" се намира на 25 км. югозападно от Габрово на 1300 м. средна надморска височина.
Узана се нарича най-голямата билна поляна на Стара планина.

Виж повече
Местност “Градище”

Само на 3 км. от центъра на Габрово , по път с живописни завои може да се достигне до местността “Градище”. Паркът е разположен високо над града сред зеленината на боровата гора и е чудесно място за разходки и семейни излети.

Виж повече
Национален Парк - Музей “Шипка”

Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях.

Виж повече
Регионален исторически музей

Важно място в културния живот на Габрово заема Регионалният исторически музей. Музеят се помещава в красива барокова сграда, построена през 1904 година.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg