Историческа памет

13/12/2018 Състоя се пресконференция по Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан”

На 13 декември 2018г., в заседателната зала на Община Габрово, се състоя пресконференция за представяне на Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан”, изпълняван от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“.

Виж повече  >>
03/12/2018 Покана за пресконференция за първо представяне на Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан”.

Дирекция „Национален парк Централен Балкан” – Габрово, бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, организира пресконференция за първо представяне на Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан”.

Виж повече  >>
15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Габровски Соколски манастир “Успение Богородично”

На 4 км от Етъра и на 12 км югоизточно от Габрово, в склоновете на Стара планина, по горното течение на река Янтра се намира Соколският манастир.
Действащ, девически, храмов празник 15 август.

Виж повече
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"


Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит през 1964 г. Разположен е на 8 км. южно от Габрово

Виж повече
Дечковата къща

Дечковата къща в Габрово е паметник на културата с музейна експозиция "Градски бит от края на 19 век". Сградата е реставрирана при спазване на старите строителни традиции.

Виж повече
Национален Музей на образованието

Националният музей на образованието се помещава в западното крило на сградата на Национална Априловска гимназия. Създаден е през 1974 година и е единственият в страната, представящ развитието на българското образование от IX век до наши дни.

Виж повече
Часовникова кула – Габрово

Извисена на 28 метра височина, часовниковата кула в центъра на Габрово е един от символите му. Тя е издигната през 1835 година

Виж повече
Музей "Дом на хумора и сатирата"

Музей "Дом на хумора и сатирата" е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Създаден на Международния ден на шегата – 1 април – през 1972 година, той е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора.

Виж повече
Местност “Узана”

Туристическата местност "Узана" се намира на 25 км. югозападно от Габрово на 1300 м. средна надморска височина.
Узана се нарича най-голямата билна поляна на Стара планина.

Виж повече
Местност “Градище”

Само на 3 км. от центъра на Габрово , по път с живописни завои може да се достигне до местността “Градище”. Паркът е разположен високо над града сред зеленината на боровата гора и е чудесно място за разходки и семейни излети.

Виж повече
Национален Парк - Музей “Шипка”

Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях.

Виж повече
Регионален исторически музей

Важно място в културния живот на Габрово заема Регионалният исторически музей. Музеят се помещава в красива барокова сграда, построена през 1904 година.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg