Историческа памет

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Габровски Соколски манастир “Успение Богородично”

На 4 км от Етъра и на 12 км югоизточно от Габрово, в склоновете на Стара планина, по горното течение на река Янтра се намира Соколският манастир.
Действащ, девически, храмов празник 15 август.

Виж повече
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"


Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит през 1964 г. Разположен е на 8 км. южно от Габрово

Виж повече
Дечковата къща

Дечковата къща в Габрово е паметник на културата с музейна експозиция "Градски бит от края на 19 век". Сградата е реставрирана при спазване на старите строителни традиции.

Виж повече
Национален Музей на образованието

Националният музей на образованието се помещава в западното крило на сградата на Национална Априловска гимназия. Създаден е през 1974 година и е единственият в страната, представящ развитието на българското образование от IX век до наши дни.

Виж повече
Часовникова кула – Габрово

Извисена на 28 метра височина, часовниковата кула в центъра на Габрово е един от символите му. Тя е издигната през 1835 година

Виж повече
Музей "Дом на хумора и сатирата"

Музей "Дом на хумора и сатирата" е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Създаден на Международния ден на шегата – 1 април – през 1972 година, той е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора.

Виж повече
Местност “Узана”

Туристическата местност "Узана" се намира на 25 км. югозападно от Габрово на 1300 м. средна надморска височина.
Узана се нарича най-голямата билна поляна на Стара планина.

Виж повече
Местност “Градище”

Само на 3 км. от центъра на Габрово , по път с живописни завои може да се достигне до местността “Градище”. Паркът е разположен високо над града сред зеленината на боровата гора и е чудесно място за разходки и семейни излети.

Виж повече
Национален Парк - Музей “Шипка”

Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях.

Виж повече
Регионален исторически музей

Важно място в културния живот на Габрово заема Регионалният исторически музей. Музеят се помещава в красива барокова сграда, построена през 1904 година.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg