Историческа памет

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Габровски Соколски манастир “Успение Богородично”

На 4 км от Етъра и на 12 км югоизточно от Габрово, в склоновете на Стара планина, по горното течение на река Янтра се намира Соколският манастир.
Действащ, девически, храмов празник 15 август.

Виж повече
Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"


Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит през 1964 г. Разположен е на 8 км. южно от Габрово

Виж повече
Дечковата къща

Дечковата къща в Габрово е паметник на културата с музейна експозиция "Градски бит от края на 19 век". Сградата е реставрирана при спазване на старите строителни традиции.

Виж повече
Национален Музей на образованието

Националният музей на образованието се помещава в западното крило на сградата на Национална Априловска гимназия. Създаден е през 1974 година и е единственият в страната, представящ развитието на българското образование от IX век до наши дни.

Виж повече
Часовникова кула – Габрово

Извисена на 28 метра височина, часовниковата кула в центъра на Габрово е един от символите му. Тя е издигната през 1835 година

Виж повече
Музей "Дом на хумора и сатирата"

Музей "Дом на хумора и сатирата" е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Създаден на Международния ден на шегата – 1 април – през 1972 година, той е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора.

Виж повече
Местност “Узана”

Туристическата местност "Узана" се намира на 25 км. югозападно от Габрово на 1300 м. средна надморска височина.
Узана се нарича най-голямата билна поляна на Стара планина.

Виж повече
Местност “Градище”

Само на 3 км. от центъра на Габрово , по път с живописни завои може да се достигне до местността “Градище”. Паркът е разположен високо над града сред зеленината на боровата гора и е чудесно място за разходки и семейни излети.

Виж повече
Национален Парк - Музей “Шипка”

Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях.

Виж повече
Регионален исторически музей

Важно място в културния живот на Габрово заема Регионалният исторически музей. Музеят се помещава в красива барокова сграда, построена през 1904 година.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg