Райони

30/01/2019 2 февруари 2019 година - Световен ден на влажнитe зони Влажни зони и климатични промени

Световният ден на влажните зони се чества всяка година на 2 февруари. Темата за 2019 г. „Влажни зони и климатични промени“ подчертава важната роля на влажните зони като решение срещу измененията на климата. Влажните зони са природно решение

Виж повече  >>
22/01/2019 Проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в НП "Централен Балкан", 2019 г.

Със заповед на директора на Парковата дирекция е оповестен проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк "Централен Балкан" за 2019 г.

Виж повече  >>
21/01/2019 65 ПРОЕКТА НА УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА ДОПУСНАТИ ДО УЧАСТИЕ В ПОРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018/2019 г.

Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Национален Парк - Музей “Шипка”

 
Всеки народ има своите паметници – светини. За българите това е Шипка. Тук по време на Руско – турската война (1877-1878) се разиграва една от най-решителните битки, предопределили победния изход на войната, донесла българската свобода след петвековно османско иго. Заедно с руските войски в сраженията са взели участие и около 6000 българи в състава на българското опълчение.
Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях. Той включва Националния паметник на свободата на връх Шипка, Храм Паметника “Рождество Христово” край град Шипка, връх Орлово гнездо и село Шейново. Храм –паметникът “Рождество Христово” е издигнат в памет на многобройните загинали руски войници и български опълченци и е построен по проект на архитект Томишко в стила на руската църковна архитектура. Връх Орлово гнездо става арена на решаващата драматична битка за прохода от 21 до 23 август, която вдъхновява Иван Вазов да напише “Опълченците на Шипка”.
В село Шейново се намира Паметникът на победата, издигнат на мястото, където е победен Вейсел паша.
Като географско понятие Шипка е върхът, от който се виждат като на длан Северна и Южна България. В исторически план това е границата, която бележи началото на новата история на България. В нравствен аспект – израз на признателността пред саможертвата в името на свободата на България.
 
ЗА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА “ШИПКА”
 
Той е построен с волните пожертвования на българския народ по проект на арх. Атанас Донков и скулптора на Александър Андреев. Открит е тържествено през 1934 г. До паметника, висок 31.5 метра, водят 894 стъпала. Над централния вход гордо стои бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите 3 страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета. В приземния етаж, под мраморен саркофаг се съхраняват костите на загиналите в битката за прохода герои.
Експозицията, разположена по останалите 7 етажа на паметника, разказва за героизма на руските воини и българските опълченци по време на пет-месечната отбрана на Шипка. Тя включва богата колекция от ордени и медали, снимков и документален материал, оръжие. Там се намира копие на Самарското знаме. От последната площадка се открива панорамен изглед към възстановените детайли на бойното поле, паметниците и братските могили, запазили спомена за подвига и саможертвата на героите.

Адрес на обекта: Централна северна България, 21км от Габрово
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg