Легенди, бит, култура

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Майски културни празници

Габрово е град с богат и изключително разнообразен културен живот. Всяка година тук се провеждат Майски културни празници. Това са дни и седмици, в които градът живее по-динамичен и празничен живот, наситен с много културни събития, с многохилядни гости от страната и чужбина.
 

Виж повече
Легенда за Габрово

Една от легендите разказва, че по тези места край р.Янтра се заселва млад ковач на име Рачо. Той подковавал конете на керваните, които отивали или се връщали от планината.

Виж повече
Възстановки на обичаи в АЕК "Етър"

През летния сезон всяка събота и неделя в АЕК „Етър” се правят демонстрации на различни стари домашни занятия, които българите са практикували през многовековното си съществуване. На открито или в къщи от занаятчийската чаршя се показват уменията при традиционни занаяти и занятия като: източване на грънчарско колело, боядисване с растителни багрила, плетене на изделия от царевична шума, шиене с гайтан.

Виж повече
Гергьовден в АЕК “Етър”

Традиционните празници, обичаи и вярвания заемат важно място в живота на народа. Затова в Етъра те са основно съдържание от цялостната му дейност като ет-нографски музей. Тук те не само се съхраняват народната традиция, но позволяват на всеки посетител да стане съпричастен към тях.

Виж повече
Еньовден в АЕК “Етър”

Чрез празниците, организирани в АЕК “Етър”, всеки може да усети древния полъх на народния живот, да се почувства българин и да усети истински българското.

Виж повече
Международен панаир на народните занаяти в АЕК

Всяка година в първите петък, събота и неделя на месец септември, АЕК „Етър“ е домакин на Международен панаир на народните занаяти, организиран под егидата на Министрество на културата и Община Габрово. Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg