Легенди, бит, култура

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Майски културни празници

Габрово е град с богат и изключително разнообразен културен живот. Всяка година тук се провеждат Майски културни празници. Това са дни и седмици, в които градът живее по-динамичен и празничен живот, наситен с много културни събития, с многохилядни гости от страната и чужбина.
 

Виж повече
Легенда за Габрово

Една от легендите разказва, че по тези места край р.Янтра се заселва млад ковач на име Рачо. Той подковавал конете на керваните, които отивали или се връщали от планината.

Виж повече
Възстановки на обичаи в АЕК "Етър"

През летния сезон всяка събота и неделя в АЕК „Етър” се правят демонстрации на различни стари домашни занятия, които българите са практикували през многовековното си съществуване. На открито или в къщи от занаятчийската чаршя се показват уменията при традиционни занаяти и занятия като: източване на грънчарско колело, боядисване с растителни багрила, плетене на изделия от царевична шума, шиене с гайтан.

Виж повече
Гергьовден в АЕК “Етър”

Традиционните празници, обичаи и вярвания заемат важно място в живота на народа. Затова в Етъра те са основно съдържание от цялостната му дейност като ет-нографски музей. Тук те не само се съхраняват народната традиция, но позволяват на всеки посетител да стане съпричастен към тях.

Виж повече
Еньовден в АЕК “Етър”

Чрез празниците, организирани в АЕК “Етър”, всеки може да усети древния полъх на народния живот, да се почувства българин и да усети истински българското.

Виж повече
Международен панаир на народните занаяти в АЕК

Всяка година в първите петък, събота и неделя на месец септември, АЕК „Етър“ е домакин на Международен панаир на народните занаяти, организиран под егидата на Министрество на културата и Община Габрово. Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg