Легенди, бит, култура

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Майски културни празници

Габрово е град с богат и изключително разнообразен културен живот. Всяка година тук се провеждат Майски културни празници. Това са дни и седмици, в които градът живее по-динамичен и празничен живот, наситен с много културни събития, с многохилядни гости от страната и чужбина.
 

Виж повече
Легенда за Габрово

Една от легендите разказва, че по тези места край р.Янтра се заселва млад ковач на име Рачо. Той подковавал конете на керваните, които отивали или се връщали от планината.

Виж повече
Възстановки на обичаи в АЕК "Етър"

През летния сезон всяка събота и неделя в АЕК „Етър” се правят демонстрации на различни стари домашни занятия, които българите са практикували през многовековното си съществуване. На открито или в къщи от занаятчийската чаршя се показват уменията при традиционни занаяти и занятия като: източване на грънчарско колело, боядисване с растителни багрила, плетене на изделия от царевична шума, шиене с гайтан.

Виж повече
Гергьовден в АЕК “Етър”

Традиционните празници, обичаи и вярвания заемат важно място в живота на народа. Затова в Етъра те са основно съдържание от цялостната му дейност като ет-нографски музей. Тук те не само се съхраняват народната традиция, но позволяват на всеки посетител да стане съпричастен към тях.

Виж повече
Еньовден в АЕК “Етър”

Чрез празниците, организирани в АЕК “Етър”, всеки може да усети древния полъх на народния живот, да се почувства българин и да усети истински българското.

Виж повече
Международен панаир на народните занаяти в АЕК

Всяка година в първите петък, събота и неделя на месец септември, АЕК „Етър“ е домакин на Международен панаир на народните занаяти, организиран под егидата на Министрество на културата и Община Габрово. Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg