Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Казанлъшкият район обхваща китната Розова долина и част от Шипченска планина, дял на Средна Стара планина. Природата на този край е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа.

Казанлъшката котловина е най-голямата и живописната от задбалканските котловини. Тя започва на изток от рида Межденик и достига на запад до рида Стражата. Площта й е около 780 кв. км., а средната й надморска височина - 350 м. От север котловината е оградена от стръмните склонове на Калоферска, Шипченска, Тревненска и Елено-Твърдишка Стара планина, а от юг - от полегатите и значително по-ниски склонове на Сърнена Средна гора.

Територията на Казанлъшкия район спада към европейската умерено-континентална климатична област и се характеризира с по-мека зима и сравнително малък брой дни със снежна покривка, ранна пролет, умерено и топло лято и хладна есен. Преобладават западните ветрове. РекаТунджа, която извира от Калоферския Балкан, пресича района по цялата му дължина.

Природните забележителности в района са многобройни.
Топлите минерални извори в град Павел баня и селата Овощник и Ягода правят региона привлекателна туристическа дестинация.

На север от гр. Казанлък започват няколко маршрута в Природен парк „Българка”, включително и в посока към Национален парк-музей „Шипка” и връх Бузлуджа. На юг от града подходящи за кратка разходка са няколкото красиви селца в полите на Сърнена Средна гора. На запад от него се намира язовир Копринка, на дъното на който се разполага тракийския град Севтополис. Посетителите на района непременно трябва да се се запознаят с поне част от множеството музейни обекти, свързани с историята на траките по тези земи. Разкритите над 10 гробници от това време дават много детайлна представа за живота на траките по тези земи. Казанлъшката гробница е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Обща представа за тези обекти, както и за живота и събитията в Казанлъшко от други периоди може да се придобие в исторически музей „Искра”. Голям интерес за туристите (особено за чуждестранните) представлява Музеят на розата.

В района на Казанлък, освен по-горе споменатите хижи, има и множество други възможности за настаняване, вариращи от големи тризвездни хотели в града до малки семейни хотелчета и къщи за гости в околните села, където ще Ви предложат и много възможности за запознаване отблизо с местния бит и традиции. 

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg