Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Казанлъшкият район обхваща китната Розова долина и част от Шипченска планина, дял на Средна Стара планина. Природата на този край е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа.

Казанлъшката котловина е най-голямата и живописната от задбалканските котловини. Тя започва на изток от рида Межденик и достига на запад до рида Стражата. Площта й е около 780 кв. км., а средната й надморска височина - 350 м. От север котловината е оградена от стръмните склонове на Калоферска, Шипченска, Тревненска и Елено-Твърдишка Стара планина, а от юг - от полегатите и значително по-ниски склонове на Сърнена Средна гора.

Територията на Казанлъшкия район спада към европейската умерено-континентална климатична област и се характеризира с по-мека зима и сравнително малък брой дни със снежна покривка, ранна пролет, умерено и топло лято и хладна есен. Преобладават западните ветрове. РекаТунджа, която извира от Калоферския Балкан, пресича района по цялата му дължина.

Природните забележителности в района са многобройни.
Топлите минерални извори в град Павел баня и селата Овощник и Ягода правят региона привлекателна туристическа дестинация.

На север от гр. Казанлък започват няколко маршрута в Природен парк „Българка”, включително и в посока към Национален парк-музей „Шипка” и връх Бузлуджа. На юг от града подходящи за кратка разходка са няколкото красиви селца в полите на Сърнена Средна гора. На запад от него се намира язовир Копринка, на дъното на който се разполага тракийския град Севтополис. Посетителите на района непременно трябва да се се запознаят с поне част от множеството музейни обекти, свързани с историята на траките по тези земи. Разкритите над 10 гробници от това време дават много детайлна представа за живота на траките по тези земи. Казанлъшката гробница е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Обща представа за тези обекти, както и за живота и събитията в Казанлъшко от други периоди може да се придобие в исторически музей „Искра”. Голям интерес за туристите (особено за чуждестранните) представлява Музеят на розата.

В района на Казанлък, освен по-горе споменатите хижи, има и множество други възможности за настаняване, вариращи от големи тризвездни хотели в града до малки семейни хотелчета и къщи за гости в околните села, където ще Ви предложат и много възможности за запознаване отблизо с местния бит и традиции. 

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg