Информация

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Казанлъшкият район обхваща китната Розова долина и част от Шипченска планина, дял на Средна Стара планина. Природата на този край е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа.

Казанлъшката котловина е най-голямата и живописната от задбалканските котловини. Тя започва на изток от рида Межденик и достига на запад до рида Стражата. Площта й е около 780 кв. км., а средната й надморска височина - 350 м. От север котловината е оградена от стръмните склонове на Калоферска, Шипченска, Тревненска и Елено-Твърдишка Стара планина, а от юг - от полегатите и значително по-ниски склонове на Сърнена Средна гора.

Територията на Казанлъшкия район спада към европейската умерено-континентална климатична област и се характеризира с по-мека зима и сравнително малък брой дни със снежна покривка, ранна пролет, умерено и топло лято и хладна есен. Преобладават западните ветрове. РекаТунджа, която извира от Калоферския Балкан, пресича района по цялата му дължина.

Природните забележителности в района са многобройни.
Топлите минерални извори в град Павел баня и селата Овощник и Ягода правят региона привлекателна туристическа дестинация.

На север от гр. Казанлък започват няколко маршрута в Природен парк „Българка”, включително и в посока към Национален парк-музей „Шипка” и връх Бузлуджа. На юг от града подходящи за кратка разходка са няколкото красиви селца в полите на Сърнена Средна гора. На запад от него се намира язовир Копринка, на дъното на който се разполага тракийския град Севтополис. Посетителите на района непременно трябва да се се запознаят с поне част от множеството музейни обекти, свързани с историята на траките по тези земи. Разкритите над 10 гробници от това време дават много детайлна представа за живота на траките по тези земи. Казанлъшката гробница е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Обща представа за тези обекти, както и за живота и събитията в Казанлъшко от други периоди може да се придобие в исторически музей „Искра”. Голям интерес за туристите (особено за чуждестранните) представлява Музеят на розата.

В района на Казанлък, освен по-горе споменатите хижи, има и множество други възможности за настаняване, вариращи от големи тризвездни хотели в града до малки семейни хотелчета и къщи за гости в околните села, където ще Ви предложат и много възможности за запознаване отблизо с местния бит и традиции. 

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg