Историческа памет

28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>
25/09/2018 Освободено е мече от бракониерска примка в района на парк „Централен Балкан"

Мече в бракониерска примка е било открито вчера – 24 септември, близо до с. Скобелево, Община Павел баня, на около 300 м извън границите на Националния парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Национален Парк - Музей “Шипка”

Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях.

Виж повече
Казанлъшка гробница

Една от деветте културни и исторически забележителности в България, включена в списъка на Юнеско на историческите и архитектурни паметници с глобално значение. Разположена е в северната част на Казанлък.

Виж повече
Връх “Бузлуджа”

На изток от Шипка се издига друг исторически връх - Бузлуджа. В подножието му загива войводата Хаджи Димитър, водил неравен бой, начело на малка чета срещу многоброен противник на 30 юли 1868 г.  

Виж повече
Художествена галерия – гр. Казанлък

Една от най-старите богати художествени галерии в страната е тази в  Казанлък - роден град на много известни български художници. Галерията има своя самостоятелна сграда, но част от нейните фондове са експонирани във филиалите - родни къщи на проф. Дечко Узунов и проф. Ненко Балкански.

Виж повече
Къща-музей Петко Стайнов

Експонирани са оригинали и факсимилета на оригинали и печатни издания на партитури на голяма част от творбите на Петко Стайнов, разнообразни фотоматериали и документи, отзиви в българския и чуждестранния печат за произведенията му, концертни програми и афиши, негови статии и публикации, лични вещи, ордени и медали.

Виж повече
Исторически музей “Искра”

В експозицията на историческия музей в гр.Казанлък са показани документи и материали от историята на града и района от праисторията до средата на ХХ в.

Виж повече
Паметник на Емануил Иванов Манолов (1860-1902)

Емануил Иванов Манолов е български композитор, основоположник на българското професионално музикално творчество.

Виж повече
Могилата Голяма Косматка

За малко повече от две седмици в края на септември и началото на октомври 2004 година в могилата Голяма Косматка край град Шипка в Долината на тракийските владетели са направени три забележителни археологически открития.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg