Историческа памет

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Национален Парк - Музей “Шипка”

Малко са музеите в света, разположени на самия театър на военните действия. Национален парк – музей “Шипка” е един от тях.

Виж повече
Казанлъшка гробница

Една от деветте културни и исторически забележителности в България, включена в списъка на Юнеско на историческите и архитектурни паметници с глобално значение. Разположена е в северната част на Казанлък.

Виж повече
Връх “Бузлуджа”

На изток от Шипка се издига друг исторически връх - Бузлуджа. В подножието му загива войводата Хаджи Димитър, водил неравен бой, начело на малка чета срещу многоброен противник на 30 юли 1868 г.  

Виж повече
Художествена галерия – гр. Казанлък

Една от най-старите богати художествени галерии в страната е тази в  Казанлък - роден град на много известни български художници. Галерията има своя самостоятелна сграда, но част от нейните фондове са експонирани във филиалите - родни къщи на проф. Дечко Узунов и проф. Ненко Балкански.

Виж повече
Къща-музей Петко Стайнов

Експонирани са оригинали и факсимилета на оригинали и печатни издания на партитури на голяма част от творбите на Петко Стайнов, разнообразни фотоматериали и документи, отзиви в българския и чуждестранния печат за произведенията му, концертни програми и афиши, негови статии и публикации, лични вещи, ордени и медали.

Виж повече
Исторически музей “Искра”

В експозицията на историческия музей в гр.Казанлък са показани документи и материали от историята на града и района от праисторията до средата на ХХ в.

Виж повече
Паметник на Емануил Иванов Манолов (1860-1902)

Емануил Иванов Манолов е български композитор, основоположник на българското професионално музикално творчество.

Виж повече
Могилата Голяма Косматка

За малко повече от две седмици в края на септември и началото на октомври 2004 година в могилата Голяма Косматка край град Шипка в Долината на тракийските владетели са направени три забележителни археологически открития.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg