Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Калоферският район заема дивните южни склонове на Калоферска планина. Гр. Калофер е разположен около река Тунджа, преди навлизането и в Казанлъшката котловина, и под величествения старопланински първенец връх Ботев (2376 м н.в.). На това място ридът Стражата свързва Средна Стара планина със Сърнена Средна гора.

Климатът е преходно-континентален на юг, умерено-континентален на север и планински над 1200 м надморска височина. Средната надморска височина е 611 м. Районът се отличава с висока гъстота на речната мрежа, образувана от реките, извиращи от Калоферска планина. Двете основни реки, отвеждащите планинските води са Бяла река (ляв приток на р. Стряма) и р. Тунджа.  

Със своето местоположение Калоферският район предоставя отлични възможности за сезонен туризъм. От тук посетителите могат  да се насочат към един от символите на Национален парк Централен Балкан - най-високият водопад на Балканите - Райското пръскало, както и на гостоприемството на едноименната х. Рай, разположена  в непосредствена близост до резерват  Джендема.. Гр. Калофер е подходящ изходен пункт и за желаещите да изкачат вр. Ботев. Един от вариантите за покоряването му минава покрай водопад Райското пръскало и по любимата на планинарите „Тарзанова пътека”. Непременно трябва да бъде посетена и една от най-атрактивните екопътеки у нас – „Бяла река”, изградена по непристъпното ждрело на едноименната река.

Калофер се гордее и с богатото си културно наследство. Типични за тук за занаяти като дърворезбата и Калоферската дантела. Впечатлява възрожденска архитектура, а сред най-посещаваните туристически обекти са Мъжкият Калоферски манастир, Женският калоферски манастир,  Националният музей „Христо Ботев”, Музеят на просветното дело, в който е преподавал даскал Ботьо Петков, Калоферската къща на историята. Символични за града са честванията на Ботевите дни и Йордановден.

В района, освен в планински хижи и заслони, може да се отседне и в някои от многобройните семейни хотели и къщи за гости, повечето от които са съхранили автентичната атмосфера на възрожденския Калофер.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg