Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Калоферският район заема дивните южни склонове на Калоферска планина. Гр. Калофер е разположен около река Тунджа, преди навлизането и в Казанлъшката котловина, и под величествения старопланински първенец връх Ботев (2376 м н.в.). На това място ридът Стражата свързва Средна Стара планина със Сърнена Средна гора.

Климатът е преходно-континентален на юг, умерено-континентален на север и планински над 1200 м надморска височина. Средната надморска височина е 611 м. Районът се отличава с висока гъстота на речната мрежа, образувана от реките, извиращи от Калоферска планина. Двете основни реки, отвеждащите планинските води са Бяла река (ляв приток на р. Стряма) и р. Тунджа.  

Със своето местоположение Калоферският район предоставя отлични възможности за сезонен туризъм. От тук посетителите могат  да се насочат към един от символите на Национален парк Централен Балкан - най-високият водопад на Балканите - Райското пръскало, както и на гостоприемството на едноименната х. Рай, разположена  в непосредствена близост до резерват  Джендема.. Гр. Калофер е подходящ изходен пункт и за желаещите да изкачат вр. Ботев. Един от вариантите за покоряването му минава покрай водопад Райското пръскало и по любимата на планинарите „Тарзанова пътека”. Непременно трябва да бъде посетена и една от най-атрактивните екопътеки у нас – „Бяла река”, изградена по непристъпното ждрело на едноименната река.

Калофер се гордее и с богатото си културно наследство. Типични за тук за занаяти като дърворезбата и Калоферската дантела. Впечатлява възрожденска архитектура, а сред най-посещаваните туристически обекти са Мъжкият Калоферски манастир, Женският калоферски манастир,  Националният музей „Христо Ботев”, Музеят на просветното дело, в който е преподавал даскал Ботьо Петков, Калоферската къща на историята. Символични за града са честванията на Ботевите дни и Йордановден.

В района, освен в планински хижи и заслони, може да се отседне и в някои от многобройните семейни хотели и къщи за гости, повечето от които са съхранили автентичната атмосфера на възрожденския Калофер.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg