Информация

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Калоферският район заема дивните южни склонове на Калоферска планина. Гр. Калофер е разположен около река Тунджа, преди навлизането и в Казанлъшката котловина, и под величествения старопланински първенец връх Ботев (2376 м н.в.). На това място ридът Стражата свързва Средна Стара планина със Сърнена Средна гора.

Климатът е преходно-континентален на юг, умерено-континентален на север и планински над 1200 м надморска височина. Средната надморска височина е 611 м. Районът се отличава с висока гъстота на речната мрежа, образувана от реките, извиращи от Калоферска планина. Двете основни реки, отвеждащите планинските води са Бяла река (ляв приток на р. Стряма) и р. Тунджа.  

Със своето местоположение Калоферският район предоставя отлични възможности за сезонен туризъм. От тук посетителите могат  да се насочат към един от символите на Национален парк Централен Балкан - най-високият водопад на Балканите - Райското пръскало, както и на гостоприемството на едноименната х. Рай, разположена  в непосредствена близост до резерват  Джендема.. Гр. Калофер е подходящ изходен пункт и за желаещите да изкачат вр. Ботев. Един от вариантите за покоряването му минава покрай водопад Райското пръскало и по любимата на планинарите „Тарзанова пътека”. Непременно трябва да бъде посетена и една от най-атрактивните екопътеки у нас – „Бяла река”, изградена по непристъпното ждрело на едноименната река.

Калофер се гордее и с богатото си културно наследство. Типични за тук за занаяти като дърворезбата и Калоферската дантела. Впечатлява възрожденска архитектура, а сред най-посещаваните туристически обекти са Мъжкият Калоферски манастир, Женският калоферски манастир,  Националният музей „Христо Ботев”, Музеят на просветното дело, в който е преподавал даскал Ботьо Петков, Калоферската къща на историята. Символични за града са честванията на Ботевите дни и Йордановден.

В района, освен в планински хижи и заслони, може да се отседне и в някои от многобройните семейни хотели и къщи за гости, повечето от които са съхранили автентичната атмосфера на възрожденския Калофер.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg