Историческа памет

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Христо Ботев

Големият български поет и революционер Христо Ботев е роден на 25.12.1847 година ст.стил (6.01.1848 година) в Калофер.

Виж повече
Девически манастир “Св. Рождество Богородично”

Ще откриете девическият манастир “Св. Рождество Богородично” на 6км от гр. Калофер, разположен на десния бряг на Бяла река.

Виж повече
Даскал Ботьовото училище

Даскал Ботьовото училище може да откриете в центъра на гр. Калофер.

Виж повече
Национален музей “Христо Ботев”

Съхранява личните принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, неговото семейство и сподвижници.

Виж повече
Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” се намира в централната част на град Калофер, вдясно от паметника на Христо Ботев.

Виж повече
Църква “Св. Архангел Михаил”

Според надписа, запазен на западната фасада, църквата е била строена три пъти и е имала три различни имена – “Св. Петка” през 1714 година, “Св. Архангел Михаил” през 1799 и “Св. Св. Кирил и Методий” през 1869 година, когато е реставрирана от майстор Генчо Кунев от Трявна.

Виж повече
Църква “Св. Атанас”

Църквата “Св. Атанас” е единствената църква разположена на десния бряг на река Тунджа с отделна камбанария, намираща се на изток от храма.

Виж повече
Църква “Рождество Христово и Свети Мъченици Козма и Дамян”

Църквата е разположена непосредствено под църквата “Св. Архангел Михаил”, на левия бряг на река Тунджа.

Виж повече
Църква “Въведение Богородично”

През 1862 година църквата е построена в съвременния си вид, но е опустошена по време на опожаряването на града през 1877 г.

Виж повече
Църква “Св.Троица” -Калофер

Намира се в долния край на Калофер в посока към гарата. Според изследователя на историята на града акад.Н.Начов около църквата се е намирал най-старият девически метох.

Виж повече
Калоферският мъжки манастир “Св. Рождество Богородично”

Намира на около 7 км. от гр. Калофер в северна посока. Манастирът е разположен в живописна долина на брега на Бяла река, заобиколен от хълмовете на Стара планина. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg