Легенди, бит, култура

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Декемврийски празници в Калофер

Не само природата е чудна в Калофер. Интересен е духът на хората в него. Традиционализмът и патриотизъм са се съхранили през вековете. Уникално е празнуването на българските празници в Калофер.

Виж повече
Ботеви дни и Йордановден в Калофер

На 6 януари се провежда национално честване по случай рождението на Христо Ботев, в родния му град –Калофер.

Виж повече
Етнографска група – Тракийци

Традиционното облекло на мъжете в разглежданата крайпаркова територия е типично чернодрешно – широко набрани потури с тесни под коленете крачоли. Женското облекло е сукманено, без ръкави, с богата украса – везбена или апликация и с дълги опашки, спускани на плещите.

Виж повече
Гайдите на Алтън Калофер

Визитката на Калоферското читалище е неговият гайдарски оркестър. Сформиран през 1957 година от учителя по музика Петър Найденов и няколко ентусиасти на абсолютно самодейни начала, той прераства в солиден самобитен оркестър.

Виж повече
Легенда за създаването на град Калофер

Най-красивата легенда, която и днес калоферци с любов разказват е свързана с основателят на града в началото на ХVI век, прочутият Калифер войвода. 

Виж повече
Легенда за Звъниград

Има легенда, но има и достатъчно източници на исторически факти, които представят съществуването на Звъниград – селището предшественник на днешния Калофер, което е било разположено по тази  долина.

Виж повече
Легенди за вр. Ботев

Група овчари решават да определят кой е най-високият връх, като слагат по едно и също време гърнета с фасул на връх Юмрукчал и Камелия и след като фасулът на Юмрукчал не е уврял дълго след като фасулът на Камелия е готов, се произнасят по спора в полза на Юмрукчал!

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg