Легенди, бит, култура

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Декемврийски празници в Калофер

Не само природата е чудна в Калофер. Интересен е духът на хората в него. Традиционализмът и патриотизъм са се съхранили през вековете. Уникално е празнуването на българските празници в Калофер.

Виж повече
Ботеви дни и Йордановден в Калофер

На 6 януари се провежда национално честване по случай рождението на Христо Ботев, в родния му град –Калофер.

Виж повече
Етнографска група – Тракийци

Традиционното облекло на мъжете в разглежданата крайпаркова територия е типично чернодрешно – широко набрани потури с тесни под коленете крачоли. Женското облекло е сукманено, без ръкави, с богата украса – везбена или апликация и с дълги опашки, спускани на плещите.

Виж повече
Гайдите на Алтън Калофер

Визитката на Калоферското читалище е неговият гайдарски оркестър. Сформиран през 1957 година от учителя по музика Петър Найденов и няколко ентусиасти на абсолютно самодейни начала, той прераства в солиден самобитен оркестър.

Виж повече
Легенда за създаването на град Калофер

Най-красивата легенда, която и днес калоферци с любов разказват е свързана с основателят на града в началото на ХVI век, прочутият Калифер войвода. 

Виж повече
Легенда за Звъниград

Има легенда, но има и достатъчно източници на исторически факти, които представят съществуването на Звъниград – селището предшественник на днешния Калофер, което е било разположено по тази  долина.

Виж повече
Легенди за вр. Ботев

Група овчари решават да определят кой е най-високият връх, като слагат по едно и също време гърнета с фасул на връх Юмрукчал и Камелия и след като фасулът на Юмрукчал не е уврял дълго след като фасулът на Камелия е готов, се произнасят по спора в полза на Юмрукчал!

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg