Легенди, бит, култура

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Декемврийски празници в Калофер

Не само природата е чудна в Калофер. Интересен е духът на хората в него. Традиционализмът и патриотизъм са се съхранили през вековете. Уникално е празнуването на българските празници в Калофер.

Виж повече
Ботеви дни и Йордановден в Калофер

На 6 януари се провежда национално честване по случай рождението на Христо Ботев, в родния му град –Калофер.

Виж повече
Етнографска група – Тракийци

Традиционното облекло на мъжете в разглежданата крайпаркова територия е типично чернодрешно – широко набрани потури с тесни под коленете крачоли. Женското облекло е сукманено, без ръкави, с богата украса – везбена или апликация и с дълги опашки, спускани на плещите.

Виж повече
Гайдите на Алтън Калофер

Визитката на Калоферското читалище е неговият гайдарски оркестър. Сформиран през 1957 година от учителя по музика Петър Найденов и няколко ентусиасти на абсолютно самодейни начала, той прераства в солиден самобитен оркестър.

Виж повече
Легенда за създаването на град Калофер

Най-красивата легенда, която и днес калоферци с любов разказват е свързана с основателят на града в началото на ХVI век, прочутият Калифер войвода. 

Виж повече
Легенда за Звъниград

Има легенда, но има и достатъчно източници на исторически факти, които представят съществуването на Звъниград – селището предшественник на днешния Калофер, което е било разположено по тази  долина.

Виж повече
Легенди за вр. Ботев

Група овчари решават да определят кой е най-високият връх, като слагат по едно и също време гърнета с фасул на връх Юмрукчал и Камелия и след като фасулът на Юмрукчал не е уврял дълго след като фасулът на Камелия е готов, се произнасят по спора в полза на Юмрукчал!

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg