Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Карловският район заема котловина, оградена от най-високата част на Стара планина на север, Същинска Средна гора на югоизток и рида Козница на запад. Релефът на района е равнинен и хълмист с надморска височина от 260 м при гр.Баня до 500 м в северозападните и източните участъци. Южните склонове на Стара планина са оголени и само малка част от тях е покрита с гори. Билото на планината е покрито с богата тревиста растителност, която образува обширни високопланински пасища.

Климатът е преходно-континентален, по-мек и по-топъл в сравнение с другите задбалкански полета. Планинският масив от север е преграда за студените ветрове, а лъкатушещите дефилета и клисури, в съчетание с ниската планинска ограда от юг и широкия излаз на река Стряма, са естествен регулатор на въздушните течения. Това е и основната причина етерично-маслените културни растения, като маслодайната роза, лавандулата и ментата, да виреят добре тук.

Над гр. Карлово по поречието на Стара река се разполага резерват Стара река. С този живописен пейзаж започва един от най-популярните туристически маршрути на територията на Националния парк. По него се достига до хижите Хубавец, Балкански рози и Васил Левски. От тук може да се продължи към вр. Ботев, х. Рай или х. Плевен. Районът е изходен пункт и за х. Равнец.

Извън територията на парка се намира природната забележителност водопад Сучурум (букв. „Хвърчащата вода”). В региона има и минерални извори. Курортното градче Баня е с традиции в балнеолечението и предлага отлични възможности за отдих.

Богатото културно наследство на гр. Карлово и региона заслужава вниманието на посетителите. Интерес за туристите представляват Къщата-музей„Васил Левски”– родния дом на Апостола и паметника на Васил Левски в цял ръст, на чийто пиедестал са записани имената на загиналите през 1877 г. в „Страшното” карловци. В сградата на някогашното петокласно училище, архитектурен и исторически паметник от епохата на Възраждането, е поместен Историческият музей. Още над 110 възрожденски постройки могат да бъдат видяни в карловския архитектурно-историческия резерват „Стария град”. В част от тях са устроени музейни експозиции. Ежегодно в началото на месец юни в гр. Карлово се провежда Празник на розата.

Възможностите за настаняване в Карловско са много и варират от хижи, семейни хотели и къщи за гости, съхранили възрожденската атмосфера, до двузвездни и тризвездни хотели, предлагащи и СПА процедури.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg