Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Карловският район заема котловина, оградена от най-високата част на Стара планина на север, Същинска Средна гора на югоизток и рида Козница на запад. Релефът на района е равнинен и хълмист с надморска височина от 260 м при гр.Баня до 500 м в северозападните и източните участъци. Южните склонове на Стара планина са оголени и само малка част от тях е покрита с гори. Билото на планината е покрито с богата тревиста растителност, която образува обширни високопланински пасища.

Климатът е преходно-континентален, по-мек и по-топъл в сравнение с другите задбалкански полета. Планинският масив от север е преграда за студените ветрове, а лъкатушещите дефилета и клисури, в съчетание с ниската планинска ограда от юг и широкия излаз на река Стряма, са естествен регулатор на въздушните течения. Това е и основната причина етерично-маслените културни растения, като маслодайната роза, лавандулата и ментата, да виреят добре тук.

Над гр. Карлово по поречието на Стара река се разполага резерват Стара река. С този живописен пейзаж започва един от най-популярните туристически маршрути на територията на Националния парк. По него се достига до хижите Хубавец, Балкански рози и Васил Левски. От тук може да се продължи към вр. Ботев, х. Рай или х. Плевен. Районът е изходен пункт и за х. Равнец.

Извън територията на парка се намира природната забележителност водопад Сучурум (букв. „Хвърчащата вода”). В региона има и минерални извори. Курортното градче Баня е с традиции в балнеолечението и предлага отлични възможности за отдих.

Богатото културно наследство на гр. Карлово и региона заслужава вниманието на посетителите. Интерес за туристите представляват Къщата-музей„Васил Левски”– родния дом на Апостола и паметника на Васил Левски в цял ръст, на чийто пиедестал са записани имената на загиналите през 1877 г. в „Страшното” карловци. В сградата на някогашното петокласно училище, архитектурен и исторически паметник от епохата на Възраждането, е поместен Историческият музей. Още над 110 възрожденски постройки могат да бъдат видяни в карловския архитектурно-историческия резерват „Стария град”. В част от тях са устроени музейни експозиции. Ежегодно в началото на месец юни в гр. Карлово се провежда Празник на розата.

Възможностите за настаняване в Карловско са много и варират от хижи, семейни хотели и къщи за гости, съхранили възрожденската атмосфера, до двузвездни и тризвездни хотели, предлагащи и СПА процедури.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg