Информация

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Карловският район заема котловина, оградена от най-високата част на Стара планина на север, Същинска Средна гора на югоизток и рида Козница на запад. Релефът на района е равнинен и хълмист с надморска височина от 260 м при гр.Баня до 500 м в северозападните и източните участъци. Южните склонове на Стара планина са оголени и само малка част от тях е покрита с гори. Билото на планината е покрито с богата тревиста растителност, която образува обширни високопланински пасища.

Климатът е преходно-континентален, по-мек и по-топъл в сравнение с другите задбалкански полета. Планинският масив от север е преграда за студените ветрове, а лъкатушещите дефилета и клисури, в съчетание с ниската планинска ограда от юг и широкия излаз на река Стряма, са естествен регулатор на въздушните течения. Това е и основната причина етерично-маслените културни растения, като маслодайната роза, лавандулата и ментата, да виреят добре тук.

Над гр. Карлово по поречието на Стара река се разполага резерват Стара река. С този живописен пейзаж започва един от най-популярните туристически маршрути на територията на Националния парк. По него се достига до хижите Хубавец, Балкански рози и Васил Левски. От тук може да се продължи към вр. Ботев, х. Рай или х. Плевен. Районът е изходен пункт и за х. Равнец.

Извън територията на парка се намира природната забележителност водопад Сучурум (букв. „Хвърчащата вода”). В региона има и минерални извори. Курортното градче Баня е с традиции в балнеолечението и предлага отлични възможности за отдих.

Богатото културно наследство на гр. Карлово и региона заслужава вниманието на посетителите. Интерес за туристите представляват Къщата-музей„Васил Левски”– родния дом на Апостола и паметника на Васил Левски в цял ръст, на чийто пиедестал са записани имената на загиналите през 1877 г. в „Страшното” карловци. В сградата на някогашното петокласно училище, архитектурен и исторически паметник от епохата на Възраждането, е поместен Историческият музей. Още над 110 възрожденски постройки могат да бъдат видяни в карловския архитектурно-историческия резерват „Стария град”. В част от тях са устроени музейни експозиции. Ежегодно в началото на месец юни в гр. Карлово се провежда Празник на розата.

Възможностите за настаняване в Карловско са много и варират от хижи, семейни хотели и къщи за гости, съхранили възрожденската атмосфера, до двузвездни и тризвездни хотели, предлагащи и СПА процедури.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg