Историческа памет

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Васил Левски (1837-1873)

Сред съратниците си Левски известен с прозвището Дякона или Апостола. Той е идеолог на българската националноосвободителна революция, създател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Виж повече
Къща-музей “Васил Левски”

Експозицията на музея включва мемориална част – родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски, и зала, разказваща за неговата дейност и жизнен път.

Виж повече
Тракийска гробница - Старосел

Гробницата край пловдивското село Старосел , открита през 2000 г. се превръща в сензация дори и за археолозите. Тя е най-голямата от известните до сега.

Виж повече
Исторически музей -Карлово

През над 100 годишната си история Историческия музей в Карлово е успял да съхрани паметници на културата от най-древни времена до днес.

Виж повече
Архитектурен и исторически резерват “Старият град”

Старите карловски къщи имат висока архитектурна стойност, заради техните покрити с дърворезба тавани, дворовете с декорирани порти и невероятните фрески по каменните стени, тихите калдъръмени дворове и сенчестите асми, чемширени и цветни градини.

Виж повече
Паметникът на Васил Левски

 Построен е през 1903 – 1907 година по проект на скулптора Марин Василев. Левски е изобразен в цял ръст, с револвер в ръка. До него има ревящ лъв, олицетворение на разбунтувалия се български народ срещу турския поробител.

Виж повече
Църква “Св. Николай”

Тук през 1858 година за първи път е празнуван денят на българската азбука.

Виж повече
Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово.

Виж повече
Църква “Св. Св. Константин и Елена”

Изградена в стил изключително популярен за периода на българското Възраждане.

Виж повече
Читалище “Васил Левски”

Читалището е основен център на културната дейност в града. То е средище, в което се осъществява голяма част от проявите, включени в културния календар на община Карлово.

Виж повече
Четиньова могила

“Четиньова могила” край село Старосел е част от култов тракийски комплекс Старосел. Могилата е висока 21 метра. Обградена е от добре запазена крепида с обща дължина 241 м и 3 м височина.

Виж повече
Бухалов хан

Център за занаяти и културни традиции, Бухаловия хан е една от най-интересните и красиви постройки във възрожденската част на Карлово. Намира се  срещу храма “Света Бородица”. Сградата е строена през 19-ти век от Кирко Бухала, ханджия и кръчмар.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg