Историческа памет

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Васил Левски (1837-1873)

Сред съратниците си Левски известен с прозвището Дякона или Апостола. Той е идеолог на българската националноосвободителна революция, създател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Виж повече
Къща-музей “Васил Левски”

Експозицията на музея включва мемориална част – родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски, и зала, разказваща за неговата дейност и жизнен път.

Виж повече
Тракийска гробница - Старосел

Гробницата край пловдивското село Старосел , открита през 2000 г. се превръща в сензация дори и за археолозите. Тя е най-голямата от известните до сега.

Виж повече
Исторически музей -Карлово

През над 100 годишната си история Историческия музей в Карлово е успял да съхрани паметници на културата от най-древни времена до днес.

Виж повече
Архитектурен и исторически резерват “Старият град”

Старите карловски къщи имат висока архитектурна стойност, заради техните покрити с дърворезба тавани, дворовете с декорирани порти и невероятните фрески по каменните стени, тихите калдъръмени дворове и сенчестите асми, чемширени и цветни градини.

Виж повече
Паметникът на Васил Левски

 Построен е през 1903 – 1907 година по проект на скулптора Марин Василев. Левски е изобразен в цял ръст, с револвер в ръка. До него има ревящ лъв, олицетворение на разбунтувалия се български народ срещу турския поробител.

Виж повече
Църква “Св. Николай”

Тук през 1858 година за първи път е празнуван денят на българската азбука.

Виж повече
Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово.

Виж повече
Църква “Св. Св. Константин и Елена”

Изградена в стил изключително популярен за периода на българското Възраждане.

Виж повече
Читалище “Васил Левски”

Читалището е основен център на културната дейност в града. То е средище, в което се осъществява голяма част от проявите, включени в културния календар на община Карлово.

Виж повече
Четиньова могила

“Четиньова могила” край село Старосел е част от култов тракийски комплекс Старосел. Могилата е висока 21 метра. Обградена е от добре запазена крепида с обща дължина 241 м и 3 м височина.

Виж повече
Бухалов хан

Център за занаяти и културни традиции, Бухаловия хан е една от най-интересните и красиви постройки във възрожденската част на Карлово. Намира се  срещу храма “Света Бородица”. Сградата е строена през 19-ти век от Кирко Бухала, ханджия и кръчмар.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg