Историческа памет

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Васил Левски (1837-1873)

Сред съратниците си Левски известен с прозвището Дякона или Апостола. Той е идеолог на българската националноосвободителна революция, създател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Виж повече
Къща-музей “Васил Левски”

Експозицията на музея включва мемориална част – родната къща на Апостола на българската свобода Васил Левски, и зала, разказваща за неговата дейност и жизнен път.

Виж повече
Тракийска гробница - Старосел

Гробницата край пловдивското село Старосел , открита през 2000 г. се превръща в сензация дори и за археолозите. Тя е най-голямата от известните до сега.

Виж повече
Исторически музей -Карлово

През над 100 годишната си история Историческия музей в Карлово е успял да съхрани паметници на културата от най-древни времена до днес.

Виж повече
Архитектурен и исторически резерват “Старият град”

Старите карловски къщи имат висока архитектурна стойност, заради техните покрити с дърворезба тавани, дворовете с декорирани порти и невероятните фрески по каменните стени, тихите калдъръмени дворове и сенчестите асми, чемширени и цветни градини.

Виж повече
Паметникът на Васил Левски

 Построен е през 1903 – 1907 година по проект на скулптора Марин Василев. Левски е изобразен в цял ръст, с револвер в ръка. До него има ревящ лъв, олицетворение на разбунтувалия се български народ срещу турския поробител.

Виж повече
Църква “Св. Николай”

Тук през 1858 година за първи път е празнуван денят на българската азбука.

Виж повече
Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово.

Виж повече
Църква “Св. Св. Константин и Елена”

Изградена в стил изключително популярен за периода на българското Възраждане.

Виж повече
Читалище “Васил Левски”

Читалището е основен център на културната дейност в града. То е средище, в което се осъществява голяма част от проявите, включени в културния календар на община Карлово.

Виж повече
Четиньова могила

“Четиньова могила” край село Старосел е част от култов тракийски комплекс Старосел. Могилата е висока 21 метра. Обградена е от добре запазена крепида с обща дължина 241 м и 3 м височина.

Виж повече
Бухалов хан

Център за занаяти и културни традиции, Бухаловия хан е една от най-интересните и красиви постройки във възрожденската част на Карлово. Намира се  срещу храма “Света Бородица”. Сградата е строена през 19-ти век от Кирко Бухала, ханджия и кръчмар.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg