Райони

30/01/2019 2 февруари 2019 година - Световен ден на влажнитe зони Влажни зони и климатични промени

Световният ден на влажните зони се чества всяка година на 2 февруари. Темата за 2019 г. „Влажни зони и климатични промени“ подчертава важната роля на влажните зони като решение срещу измененията на климата. Влажните зони са природно решение

Виж повече  >>
22/01/2019 Проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в НП "Централен Балкан", 2019 г.

Със заповед на директора на Парковата дирекция е оповестен проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк "Централен Балкан" за 2019 г.

Виж повече  >>
21/01/2019 65 ПРОЕКТА НА УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА ДОПУСНАТИ ДО УЧАСТИЕ В ПОРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018/2019 г.

Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Исторически музей -Карлово


Историческият музей в Карлово е мястото, където гостите на града могат да се запознаят с миналото на града и другите селища в региона. През 100 годишната си история Историческия музей в Карлово е успял да съхрани паметници на културата от най-древни времена до днес. Експозицията е разположена върху площ от 800 кв.м. и представя два от музейните отдела – етнография и Национално Възраждане. Сградата, в която се помещава музея е сред най-представителните архитектурни и исторически паметници от епохата на българското Възраждане. Тя представлява мъжка гимназия построена през 1871 година.
Чрез експозицията на музея посетителите лесно могат да проследят историята на град Карлово от праисторическата епоха до епохата на Средновековието. Снимковия и картинен фонд ще Ви запознае с промяната в архитектурния стил на Карлово от основаването на града през 15 век до днес.
Музеят предлага изложба с цел опознаване на някои от занаятите, изделията и инструментите, характерни за Карлово и региона. Експозицията показва колекция от тъкани килими, ръчно изработени материи за всекидневна употреба като торби, кърпи за увиване на хляб, забрадки, килими и рогозки, богато украсени с орнаменти, характерни за региона. Музеят има богата колекция от традиционни народни носии и необходимите за тях аксесоари. Изключително атрактивни са кукерските костюми свързани с традиционните карнавали, които се провеждат всяка година в Карлово и региона.
Самостоятелно помещение в музея е посветено на развитието на образованието и участието на населението на Карлово и региона в борбите за Независима църква. В Карлово Райно Попович открива своето Елинско-гръцко училище, където са учили известни личности като Г.С. Раковски, Алеко Богориди, Д-р Иван Богоров, Евлоги и Христо Георгиеви.
Една от изложбените зали на музея показва снимки и документи свързани с участието на населението от региона в Национално Освободителното движение. Зала “Революционна клетва” също е отворена за посещения. Тук посетителите могат да получат информация за въстанията в Браила, четите на Панайот Хитов и Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа и факти за руско-турската освободителна война (1878 година).
Един от експонатите в музея е знамето на Карловския Революционен Комитет, поръчано от Васил Левски и ушито от Мария Ганева. В музея могат да бъдат видени още стари оръжия – ятагани, пушки, руски оръжия от войната за Независимост.
Последната зала в музея представя развитието на град Карлово в свободна България – създаването на първия Общински съвет, борбата за обединение на България и Източна Румелия и знамето от въстанието за обединение през 1884 година. Мемориалната плоча пази имената на доброволците участници в Сръбско-българската война.
Специално внимание е обърнато на благодетелите от Карлово и преди всичко на големите български патриоти Евлоги и Христо Георгиеви, които даряват средства за училищата в Карлово, женската организация “Просвета”, фабриката на Евлоги Георгиев и механотехникума в града – днес професионално училище.

 

Телефон на обекта: +359 335/94728
Адрес на обекта: гр.Карлово, ул. “Възрожденска” 4
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg