Природно наследство

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Водопад Сучурум

Петнадесет - метровият водопад се намира на 1 км северно от Карлово.

Виж повече
Извор “Момина сълза”

Минералната вода на извор “Момина сълза” е слабо минерализирана, със съдържание на много микроелементи – манган, цинк, кобалт, мед и други “метални витамини”. Това е най-вкусната от хисарските минерални води.

Виж повече
Чешма “Стублата”

Водата се ползва предимно за болки в очите.

Виж повече
Извор “Бистрица”

Водата му се използва само за къпане, подходяща е за кожни заболявания.

Виж повече
Минерален извор “Момина баня”

Минералната вода от извор “Момина баня” в Хисаря е с най-високо съдържание на радон – 160 Емана и температура 47 градуса, което я прави най-показателна за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Виж повече
Парк “Момина баня”

Парковете са най-красивото нещо в град Хисар. Началото на парковото проектиране е поставено през 1892 година от швейцарския инженер Луи Шевалас.

Виж повече
Парк “Момина сълза”

"Момина сълза” заема района около извор "Момина сълза". Това е най-старият парк в град Хисар.

Виж повече
Язовир “Бански дол”

Язовир “Бански дол” се намира до село Красново.

Виж повече
Язовир “Маньов дол”

В язовира се развъждат разнообразни рибни видове, като например шаран, каракуда, сом, пъстърва. Край язовир “Маньов дол” има места за пикник и могат да се организират семейни излети, разходки с приятели или барбекю.

Виж повече
Язовир “Раковица”

Язовир “Раковица” се намира на 25 км от град Хисар и само на 1 км от световноизвестния тракийски култов храм в село Старосел.

Виж повече
Голямата река

Голямата река е основния приток на Стара река. Тя събира водите си от множество притоци, спускащи се от върховете Купена, Костенурката, Жълтец и масива Равнец.

Виж повече
Малката река

Малката река извира почти от самия връх Амбарица (Васил Левски).

Виж повече
Долината на Стара река

За начало на Стара река се считат Малка река, извираща под връх Левски в Троянската планина и Голяма река, извираща южно от връх Жълтец и северно от връх Кочмара, на която в района на хижа Васил Левски е образувано Карловското пръскало.

Виж повече
Река Стряма

Изворния приток на река Стряма е река Каменидица, извираща от южното подножие на връх Вежен.

Виж повече
Погледно място "Стесни магаре"

Непосредствено след Къдравото дере се изкачва каменисто възвишение, завършващо със скално стеснение, през което може да премине само едно магаре.

Виж повече
Местност Каваржаклийка

Местността се намира над град Карлово, там са изворите на река Карамандра.

Виж повече
Кът за отдих "Уидов гроб"

Този кът за отдих е разположен в местността Уидов гроб.

Виж повече
Погледно място "Извор на Малката река"

Това погледно място предлага чудесна панорама към гънките на резерват Стара река.

Виж повече
Карловското пръскало

Карловското пръскало се намира на Голямата река – ляв приток на Стара река. Намира се в резервата „Стара река” на територията на Национален парк „Централен Балкан“.  Височината на водния пад е над 30 метра. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg