Информация

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

 
Районът на гр. Клисура заема най-западната част на Карловската задбалканска котловина. Името на града е свързано със сближаването на това място на планинските вериги на Стара планина и Средна гора. Рида Козница (западната граница на котловината) е едно от местата, където се осъществява връзката между тези две планини. Гр. Клисура и селата край него в административно отношение принадлежат към Община Карлово.

Климатът в Карловската котловина е преходно-континентален. Районът на гр. Клисура се отличава от карловския по по-голямата надморска височина и по-слабото, макар и осезаемо, климатично влияние на теченията по долината на река Стряма. Зимата тук също е мека, летата дълги итопли с добри условия за развитие на етерично-маслени култури.

За посетителите тук се разгръщат множеството възможности за различни по сложност и продължителност преходи на територията на Национален парк Централен Балкан или в Средна гора. От гр. Клисура тръгват маршрути към х. Вежен х. Ехо. От с. Розино и от с. Христо Даново тръгват маршрутите към х. Ехо и х. Козя стена. В близост до с. Христо Даново се преминава край поддържан резерват “Чамджа”, чието управление е поверено на Дирекцията на Националния парк. Край същото село се намират природните феномени пещерата Юлен Ере (Водната пещера) и Сувачарското пръскало.

В с. Розино функционира Природозащитен образователен център „Звездица”, а в гр. Клисура – Природозащитен информационен център „Клисура”. В тях може да получите необходимата Ви информация относно местното биоразнообразие и възможностите за туризъм.

Районът на гр. Клисура е имал много важна роля в Априлското въстание. Днес експозициите и паметниците, свързани с тези събития, привличат много посетители. Градският исторически музей е включен в списъка на националното туристическо движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Към него са включени и три къщи във възрожденски стил – Павурджиева, Козинарова и Червенакова, в които са представени елементи от местните история, бит и култура. Над гр. Клисура се извисява паметникът на Боримечката и паметникът в местността   Зли дол  , посветени отново на Априлската епопея. Интересни обекти от културното наследство на района са римската станция SubRadices край с. Христо Даново, църквите „Св. Богородица” и „Св. Никола” и Десковата чешма в Клисура и др.

Настанителната база в района не е добре развита, но все пак има възможности за отсядане в нискокатегорийни хотелчета и мотел, както и в няколко къщи за гости. Каквото и да изберете, обаче, ще се радвате на спокойствието и гостоприемството на това красиво кътче, в полите на Балкана.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg