Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

 
Районът на гр. Клисура заема най-западната част на Карловската задбалканска котловина. Името на града е свързано със сближаването на това място на планинските вериги на Стара планина и Средна гора. Рида Козница (западната граница на котловината) е едно от местата, където се осъществява връзката между тези две планини. Гр. Клисура и селата край него в административно отношение принадлежат към Община Карлово.

Климатът в Карловската котловина е преходно-континентален. Районът на гр. Клисура се отличава от карловския по по-голямата надморска височина и по-слабото, макар и осезаемо, климатично влияние на теченията по долината на река Стряма. Зимата тук също е мека, летата дълги итопли с добри условия за развитие на етерично-маслени култури.

За посетителите тук се разгръщат множеството възможности за различни по сложност и продължителност преходи на територията на Национален парк Централен Балкан или в Средна гора. От гр. Клисура тръгват маршрути към х. Вежен х. Ехо. От с. Розино и от с. Христо Даново тръгват маршрутите към х. Ехо и х. Козя стена. В близост до с. Христо Даново се преминава край поддържан резерват “Чамджа”, чието управление е поверено на Дирекцията на Националния парк. Край същото село се намират природните феномени пещерата Юлен Ере (Водната пещера) и Сувачарското пръскало.

В с. Розино функционира Природозащитен образователен център „Звездица”, а в гр. Клисура – Природозащитен информационен център „Клисура”. В тях може да получите необходимата Ви информация относно местното биоразнообразие и възможностите за туризъм.

Районът на гр. Клисура е имал много важна роля в Априлското въстание. Днес експозициите и паметниците, свързани с тези събития, привличат много посетители. Градският исторически музей е включен в списъка на националното туристическо движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Към него са включени и три къщи във възрожденски стил – Павурджиева, Козинарова и Червенакова, в които са представени елементи от местните история, бит и култура. Над гр. Клисура се извисява паметникът на Боримечката и паметникът в местността   Зли дол  , посветени отново на Априлската епопея. Интересни обекти от културното наследство на района са римската станция SubRadices край с. Христо Даново, църквите „Св. Богородица” и „Св. Никола” и Десковата чешма в Клисура и др.

Настанителната база в района не е добре развита, но все пак има възможности за отсядане в нискокатегорийни хотелчета и мотел, както и в няколко къщи за гости. Каквото и да изберете, обаче, ще се радвате на спокойствието и гостоприемството на това красиво кътче, в полите на Балкана.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg