Историческа памет

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово.

Виж повече
Клисурски (Каменен) път

Клисурският (Каменен) път свързва селищата в северното подножие на Васильовската планина и село Рибарица с град Клисура.

Виж повече
Чешма "Гердека"

Тази чешма е по маршрута от хижа Добрила за хижа Дерменка.

Виж повече
Паметник на Никола Караджов

Паметникът е в чест на Никола Караджов от Клисура, революционер.

Виж повече
Павурджиевата къща

Павурджиевата къща e най-добре съхраненият исторически обект в град Клисура.

Виж повече
Червенаковата къща

На 10 януари 1878 година генерал Комаровски победоносно влиза и освобождава Клисура. Със своя отряд той е настанен в дома на Червенакови.

Виж повече
Роден дом на Цана Козинарова

В пламъка на Априлското въстание Цана Козинарова се хвърля, заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца в двора на къщата си, за да не попадне жива в ръцете на поробителите

Виж повече
Градски исторически музей

Градският исторически музей в центъра на град Клисура е създаден изцяло с дарения на клисурци на 2 май 1926 година, по повод 50-годишнината от Априлското въстание.

Виж повече
Паметник на Боримечката

Паметникът на Боримечката – въстаник от Клисура, паднал жертва в Априлското въстание през 1876 година, се извисява над историческия град. Автор на паметника е скулпторът Методи Измирлиев.

Виж повече
Музей на българската артилерийска слава

Музеят на българската артилерийска слава се намира в Клисура в една могила под земята. В експозицията на музея са показани легендарното черешово топче на Боримечката

Виж повече
Зли дол


Намира се в североизточния край на града. По време на въстанието това е най-важната отбранителна позиция на клисурските въстаници. На това място е била разположена клисурската черешова артилерия.

Виж повече
Паметник на Христо Груев Данов

Роденият в Клисура първи български книгоиздател Христо Г. Данов (1828 – 1911) заслужено е наречен “Апостол на народната просвета”.

Виж повече
Старобедницата

Най-големият дарител на Клисура, Йовко Чакъров, през 1938 година дарява сграда с необичайното име “Старобедница” – трапезария-приют за старци и бедни хора.

Виж повече
Десковата чешма

Още в далечната 1862 година Стоян Десков прокарва със собствени средства и по свой начин първия водопровод в родния си град Клисура.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg