Историческа памет

28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>
25/09/2018 Освободено е мече от бракониерска примка в района на парк „Централен Балкан"

Мече в бракониерска примка е било открито вчера – 24 септември, близо до с. Скобелево, Община Павел баня, на около 300 м извън границите на Националния парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово.

Виж повече
Клисурски (Каменен) път

Клисурският (Каменен) път свързва селищата в северното подножие на Васильовската планина и село Рибарица с град Клисура.

Виж повече
Чешма "Гердека"

Тази чешма е по маршрута от хижа Добрила за хижа Дерменка.

Виж повече
Паметник на Никола Караджов

Паметникът е в чест на Никола Караджов от Клисура, революционер.

Виж повече
Павурджиевата къща

Павурджиевата къща e най-добре съхраненият исторически обект в град Клисура.

Виж повече
Червенаковата къща

На 10 януари 1878 година генерал Комаровски победоносно влиза и освобождава Клисура. Със своя отряд той е настанен в дома на Червенакови.

Виж повече
Роден дом на Цана Козинарова

В пламъка на Априлското въстание Цана Козинарова се хвърля, заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца в двора на къщата си, за да не попадне жива в ръцете на поробителите

Виж повече
Градски исторически музей

Градският исторически музей в центъра на град Клисура е създаден изцяло с дарения на клисурци на 2 май 1926 година, по повод 50-годишнината от Априлското въстание.

Виж повече
Паметник на Боримечката

Паметникът на Боримечката – въстаник от Клисура, паднал жертва в Априлското въстание през 1876 година, се извисява над историческия град. Автор на паметника е скулпторът Методи Измирлиев.

Виж повече
Музей на българската артилерийска слава

Музеят на българската артилерийска слава се намира в Клисура в една могила под земята. В експозицията на музея са показани легендарното черешово топче на Боримечката

Виж повече
Зли дол


Намира се в североизточния край на града. По време на въстанието това е най-важната отбранителна позиция на клисурските въстаници. На това място е била разположена клисурската черешова артилерия.

Виж повече
Паметник на Христо Груев Данов

Роденият в Клисура първи български книгоиздател Христо Г. Данов (1828 – 1911) заслужено е наречен “Апостол на народната просвета”.

Виж повече
Старобедницата

Най-големият дарител на Клисура, Йовко Чакъров, през 1938 година дарява сграда с необичайното име “Старобедница” – трапезария-приют за старци и бедни хора.

Виж повече
Десковата чешма

Още в далечната 1862 година Стоян Десков прокарва със собствени средства и по свой начин първия водопровод в родния си град Клисура.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg