Историческа памет

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Църква “Св. Богородица”

Църквата “Св. Богородица” е строена през 1851 година от майстори-строители от Брацигово и Карлово.

Виж повече
Клисурски (Каменен) път

Клисурският (Каменен) път свързва селищата в северното подножие на Васильовската планина и село Рибарица с град Клисура.

Виж повече
Чешма "Гердека"

Тази чешма е по маршрута от хижа Добрила за хижа Дерменка.

Виж повече
Паметник на Никола Караджов

Паметникът е в чест на Никола Караджов от Клисура, революционер.

Виж повече
Павурджиевата къща

Павурджиевата къща e най-добре съхраненият исторически обект в град Клисура.

Виж повече
Червенаковата къща

На 10 януари 1878 година генерал Комаровски победоносно влиза и освобождава Клисура. Със своя отряд той е настанен в дома на Червенакови.

Виж повече
Роден дом на Цана Козинарова

В пламъка на Априлското въстание Цана Козинарова се хвърля, заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца в двора на къщата си, за да не попадне жива в ръцете на поробителите

Виж повече
Градски исторически музей

Градският исторически музей в центъра на град Клисура е създаден изцяло с дарения на клисурци на 2 май 1926 година, по повод 50-годишнината от Априлското въстание.

Виж повече
Паметник на Боримечката

Паметникът на Боримечката – въстаник от Клисура, паднал жертва в Априлското въстание през 1876 година, се извисява над историческия град. Автор на паметника е скулпторът Методи Измирлиев.

Виж повече
Музей на българската артилерийска слава

Музеят на българската артилерийска слава се намира в Клисура в една могила под земята. В експозицията на музея са показани легендарното черешово топче на Боримечката

Виж повече
Зли дол


Намира се в североизточния край на града. По време на въстанието това е най-важната отбранителна позиция на клисурските въстаници. На това място е била разположена клисурската черешова артилерия.

Виж повече
Паметник на Христо Груев Данов

Роденият в Клисура първи български книгоиздател Христо Г. Данов (1828 – 1911) заслужено е наречен “Апостол на народната просвета”.

Виж повече
Старобедницата

Най-големият дарител на Клисура, Йовко Чакъров, през 1938 година дарява сграда с необичайното име “Старобедница” – трапезария-приют за старци и бедни хора.

Виж повече
Десковата чешма

Още в далечната 1862 година Стоян Десков прокарва със собствени средства и по свой начин първия водопровод в родния си град Клисура.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg