Информация

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Община Павел баня обхваща централната част на задбалканската Казанлъшка котловина. Простира се между Стара планина и Средна гора сред живописната Розова долина, до брега на река Тунджа. Административен център на Общината е известният балнеоложки курорт гр. Павел баня, разположен на 400 м надморска височина.
Климатът в района е умерен преходно-континентален, което е предпоставка за топло и горещо лято, умерено студена зима със слаба ветровитост, ранна пролет и топла и слънчева есен. Водните ресурси включват повърхностно течащи, подпочвени и термални минерални води. Река Тунджа с по-големите си притоци - Тъжа, Габровница и Турийска, оформят речната мрежа на района.

Районът е основен изходен пункт за югоизточната част на Национален парк Централен Балкан.От тук започват пътеките от с. Тъжа до град Априлци през х. Тъжа, покрай водопада Кадемлийско пръскало иКИП „Смесите”, от с. Габарево през х. Соколна и резерват Соколна до х. Мазалат, от с. Скобелево по източната границана Парка и покрай резерват Еленова гора до х. Мазалат и др.

На юг от общинския център се разгръща Сърнена Средна гора. Тук могат да се правят преходи през родното село на Чудомир – Турия, до първенеца на този дял вр. Братан (1236 м н.в.) и х. Братан, до х. Каваклийка и др.

Сред културните забележителности на района са музеят „Джанановата къща” в с. Габарево, където Васил Левски основава местния революционен комитет, Каменната църква „Св. Георги Победоносец” в същото село, родната къща на Чудомир в с. Турия и др. В Общината се провеждат ежегодни Кукерски празници и Празник на розата и минералната вода.

В селата от Общината функционират семейни хотели и къщи за гости, които предлагат автентична обстановка, отлична местна кухня, запознаване с  розовопроизводството, с местните традиции и бит. Ако желаяте да изпробвата лечебните свойства на минералната вода в Павел баня можете да отседнете в Специализирана болница за рехабилитация – Национален комплекс ЕАД филиал Павел баня, където медицински персонал полага грижи за профилактика или възстановяване на здравето, или в съвременните хотели, предлагащи СПА процедури и други допълнителни услуги.
 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg