Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Община Павел баня обхваща централната част на задбалканската Казанлъшка котловина. Простира се между Стара планина и Средна гора сред живописната Розова долина, до брега на река Тунджа. Административен център на Общината е известният балнеоложки курорт гр. Павел баня, разположен на 400 м надморска височина.
Климатът в района е умерен преходно-континентален, което е предпоставка за топло и горещо лято, умерено студена зима със слаба ветровитост, ранна пролет и топла и слънчева есен. Водните ресурси включват повърхностно течащи, подпочвени и термални минерални води. Река Тунджа с по-големите си притоци - Тъжа, Габровница и Турийска, оформят речната мрежа на района.

Районът е основен изходен пункт за югоизточната част на Национален парк Централен Балкан.От тук започват пътеките от с. Тъжа до град Априлци през х. Тъжа, покрай водопада Кадемлийско пръскало иКИП „Смесите”, от с. Габарево през х. Соколна и резерват Соколна до х. Мазалат, от с. Скобелево по източната границана Парка и покрай резерват Еленова гора до х. Мазалат и др.

На юг от общинския център се разгръща Сърнена Средна гора. Тук могат да се правят преходи през родното село на Чудомир – Турия, до първенеца на този дял вр. Братан (1236 м н.в.) и х. Братан, до х. Каваклийка и др.

Сред културните забележителности на района са музеят „Джанановата къща” в с. Габарево, където Васил Левски основава местния революционен комитет, Каменната църква „Св. Георги Победоносец” в същото село, родната къща на Чудомир в с. Турия и др. В Общината се провеждат ежегодни Кукерски празници и Празник на розата и минералната вода.

В селата от Общината функционират семейни хотели и къщи за гости, които предлагат автентична обстановка, отлична местна кухня, запознаване с  розовопроизводството, с местните традиции и бит. Ако желаяте да изпробвата лечебните свойства на минералната вода в Павел баня можете да отседнете в Специализирана болница за рехабилитация – Национален комплекс ЕАД филиал Павел баня, където медицински персонал полага грижи за профилактика или възстановяване на здравето, или в съвременните хотели, предлагащи СПА процедури и други допълнителни услуги.
 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg