Населени места

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

гр.Павел баня

Разположен на 80 км от Пловдив, източно от прочутата Розова долина. Градът е балнеоложки център с национално и международно значение.

Виж повече
с.Тъжа

Село Тъжа е едно от най-живописните балкански селца. То е основен изходен пункт към най-атрактивната част в югоизточния участък на Национален парк “Централен Балкан”. Тук е локализиран един от местните офиси на парковата дирекция.

Виж повече
с.Долно Сахране

Село Долно Сахране отстои на 7 км асфалтов път североизточно от Павел баня по пътя за Казанлък.

Виж повече
с.Горно Сахране

Село Горно Сахране се намира на 8 км асфалтов път северно от Павел баня и на 3 км също северно от Подбалканската транспортна артерия.

Виж повече
с.Скобелево

Село Скобелево е разположено в непосредствена близост до крайната югоизточна точка на Национален парк “Централен Балкан” и отстои на 11 км северно от гр.Павел баня.

Виж повече
с.Габарево

Село Габарево е разположено от двете страни на Подбалканската шосейна и жп линия и се намира на 7 км северозападно от Павел баня. В село Габарево можете да посетите Джанановата къща, в която е уредена къщата-музей “Васил Левски” и каменната църква “Св. Георги” 1885 година, разположена в центъра на селото. Изключителен интерес представлява и Радучевата къща – реставрирана къща от 19 век.

Виж повече
с.Турия

Село Турия, сгушено в полите на Сърнена Средна гора под връх Братан, отстои само на 4 км югозападно от Павел баня по пътя за град Пловдив.
Турия е родното място на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. 

Виж повече
с.Манолово

Село Манолово е разположено на 500 м надморска височина, в сърцето на Розовата долина. До 1984 година то е било познато като Малко село. Селото се намира в добра климатична и вегетационна зона за култури като рози, лавандула, тютюн.

Виж повече
с.Осетеново

Осетеново се намира в община Павел баня, Старозагорска област.Разположено е в долината на река Тунджа, на 5 км източно от град Калофер. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg