Населени места

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

гр.Павел баня

Разположен на 80 км от Пловдив, източно от прочутата Розова долина. Градът е балнеоложки център с национално и международно значение.

Виж повече
с.Тъжа

Село Тъжа е едно от най-живописните балкански селца. То е основен изходен пункт към най-атрактивната част в югоизточния участък на Национален парк “Централен Балкан”. Тук е локализиран един от местните офиси на парковата дирекция.

Виж повече
с.Долно Сахране

Село Долно Сахране отстои на 7 км асфалтов път североизточно от Павел баня по пътя за Казанлък.

Виж повече
с.Горно Сахране

Село Горно Сахране се намира на 8 км асфалтов път северно от Павел баня и на 3 км също северно от Подбалканската транспортна артерия.

Виж повече
с.Скобелево

Село Скобелево е разположено в непосредствена близост до крайната югоизточна точка на Национален парк “Централен Балкан” и отстои на 11 км северно от гр.Павел баня.

Виж повече
с.Габарево

Село Габарево е разположено от двете страни на Подбалканската шосейна и жп линия и се намира на 7 км северозападно от Павел баня. В село Габарево можете да посетите Джанановата къща, в която е уредена къщата-музей “Васил Левски” и каменната църква “Св. Георги” 1885 година, разположена в центъра на селото. Изключителен интерес представлява и Радучевата къща – реставрирана къща от 19 век.

Виж повече
с.Турия

Село Турия, сгушено в полите на Сърнена Средна гора под връх Братан, отстои само на 4 км югозападно от Павел баня по пътя за град Пловдив.
Турия е родното място на писателя-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. 

Виж повече
с.Манолово

Село Манолово е разположено на 500 м надморска височина, в сърцето на Розовата долина. До 1984 година то е било познато като Малко село. Селото се намира в добра климатична и вегетационна зона за култури като рози, лавандула, тютюн.

Виж повече
с.Осетеново

Осетеново се намира в община Павел баня, Старозагорска област.Разположено е в долината на река Тунджа, на 5 км източно от град Калофер. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg