Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Районът на Пирдоп (общините Пирдоп, Златица и Антон) заема територията на Златишко-Пирдопската котловина, между Стара планина на север и Средна гора на юг и ридовете Козница на изток и Гълъбец на запад. Намира се на 680 метра надморска височина. Самите градове, Пирдоп и Златица, са разположени на малко повече от 70 км източно от София, с. Антон отстои на още около 8-10 км североизточно от тях.

Климатът в района е умерено-континентален. Влияние върху климатичните елементи оказват студените северни въздушни маси, проникващи през района на Златишкия проход и топлите южни въздушни маси, нахлуващи по течението на р. Тополница. Тук годишно има само няколко  дни с мъгла и средно 25 - 30 дни с минимална снежна покривка. Дори през най-студения месец - януари, средната месечна температура в района на Пирдоп е положителна.

Жителите и гостите на Пирдопско се радват на прекрасна гледка към южните склонове на Стара планина. Градовете Златица и Пирдоп и с. Антон саизходни пунктове на маршрути, водещи към Старопланинското било. Северно от с. Антон се разполага западния край на Национален парк „Централен Балкан”. Цели за туристите в района са хижите Паскал, Момина поляна, върховете Паскал, Тетевенска баба, Болуваня, резерват Боатин и др. Заслужава си да бъдат видяни и Джеминският камък и  скалните езерца по поречието на Еленска река край с. Антон. Язовир Душанци предлага условия за кроткотраен отдих сред природата, при това без да се налага да се изкачвате високо в планината.

Районът е интересен и с културните си забележителности. В гр. Пирдоп има Градски исторически музей, устроен в Лукановата къща и къща-музей „Никола Пушкаров”, пазеща спомена за именития български почвовед и деец на ВМОРО. Гр. Златица е наречен Града на чешмите. Десетки чешми с изворна вода все още действат на територията му. Макар и днес част от тях да са позанемарени, те остават един от символите на града. Не бива да се пропуска и забележителната часовникова кула от XVIIIвек. В с. Антон интерес представляват църквата „Св. Илия” и новопостроения, на мястото на някогашен манастир, параклис „Св. Георги”.
 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg