Информация

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Районът на Пирдоп (общините Пирдоп, Златица и Антон) заема територията на Златишко-Пирдопската котловина, между Стара планина на север и Средна гора на юг и ридовете Козница на изток и Гълъбец на запад. Намира се на 680 метра надморска височина. Самите градове, Пирдоп и Златица, са разположени на малко повече от 70 км източно от София, с. Антон отстои на още около 8-10 км североизточно от тях.

Климатът в района е умерено-континентален. Влияние върху климатичните елементи оказват студените северни въздушни маси, проникващи през района на Златишкия проход и топлите южни въздушни маси, нахлуващи по течението на р. Тополница. Тук годишно има само няколко  дни с мъгла и средно 25 - 30 дни с минимална снежна покривка. Дори през най-студения месец - януари, средната месечна температура в района на Пирдоп е положителна.

Жителите и гостите на Пирдопско се радват на прекрасна гледка към южните склонове на Стара планина. Градовете Златица и Пирдоп и с. Антон саизходни пунктове на маршрути, водещи към Старопланинското било. Северно от с. Антон се разполага западния край на Национален парк „Централен Балкан”. Цели за туристите в района са хижите Паскал, Момина поляна, върховете Паскал, Тетевенска баба, Болуваня, резерват Боатин и др. Заслужава си да бъдат видяни и Джеминският камък и  скалните езерца по поречието на Еленска река край с. Антон. Язовир Душанци предлага условия за кроткотраен отдих сред природата, при това без да се налага да се изкачвате високо в планината.

Районът е интересен и с културните си забележителности. В гр. Пирдоп има Градски исторически музей, устроен в Лукановата къща и къща-музей „Никола Пушкаров”, пазеща спомена за именития български почвовед и деец на ВМОРО. Гр. Златица е наречен Града на чешмите. Десетки чешми с изворна вода все още действат на територията му. Макар и днес част от тях да са позанемарени, те остават един от символите на града. Не бива да се пропуска и забележителната часовникова кула от XVIIIвек. В с. Антон интерес представляват църквата „Св. Илия” и новопостроения, на мястото на някогашен манастир, параклис „Св. Георги”.
 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg