Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Районът на Пирдоп (общините Пирдоп, Златица и Антон) заема територията на Златишко-Пирдопската котловина, между Стара планина на север и Средна гора на юг и ридовете Козница на изток и Гълъбец на запад. Намира се на 680 метра надморска височина. Самите градове, Пирдоп и Златица, са разположени на малко повече от 70 км източно от София, с. Антон отстои на още около 8-10 км североизточно от тях.

Климатът в района е умерено-континентален. Влияние върху климатичните елементи оказват студените северни въздушни маси, проникващи през района на Златишкия проход и топлите южни въздушни маси, нахлуващи по течението на р. Тополница. Тук годишно има само няколко  дни с мъгла и средно 25 - 30 дни с минимална снежна покривка. Дори през най-студения месец - януари, средната месечна температура в района на Пирдоп е положителна.

Жителите и гостите на Пирдопско се радват на прекрасна гледка към южните склонове на Стара планина. Градовете Златица и Пирдоп и с. Антон саизходни пунктове на маршрути, водещи към Старопланинското било. Северно от с. Антон се разполага западния край на Национален парк „Централен Балкан”. Цели за туристите в района са хижите Паскал, Момина поляна, върховете Паскал, Тетевенска баба, Болуваня, резерват Боатин и др. Заслужава си да бъдат видяни и Джеминският камък и  скалните езерца по поречието на Еленска река край с. Антон. Язовир Душанци предлага условия за кроткотраен отдих сред природата, при това без да се налага да се изкачвате високо в планината.

Районът е интересен и с културните си забележителности. В гр. Пирдоп има Градски исторически музей, устроен в Лукановата къща и къща-музей „Никола Пушкаров”, пазеща спомена за именития български почвовед и деец на ВМОРО. Гр. Златица е наречен Града на чешмите. Десетки чешми с изворна вода все още действат на територията му. Макар и днес част от тях да са позанемарени, те остават един от символите на града. Не бива да се пропуска и забележителната часовникова кула от XVIIIвек. В с. Антон интерес представляват църквата „Св. Илия” и новопостроения, на мястото на някогашен манастир, параклис „Св. Георги”.
 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg