Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

         
Район Севлиево е разположен в Централна Северна България, близо до географския център на страната, на 178 км от столицата София и на 283 км от град Варна. Територията на общината заема обща площ от 1070 кв. км. Надморската височина на района варира от 201 м при най-ниската точка до 1900 м във високопланинската област.

Климатът е умерено-континентален, с голяма амплитуда между най-ниските и най-високите годишни температури от + 30-35 градуса по Целзий през лятото до 20-25 градуса през зимата. В орографско отношение град Севлиево попада в котловина, навлизайки в околностите му релефът преминава в хълмист, а по периферията на района се разгръщат красиви и разнообразни планински пейзажи.

Наличието на големи масиви гори в южната висока част на района осигурява значителни водни ресурси. Техните водосборни басейни дават началото на две по-големи реки - Росица и Видима, които се сливат непосредствено до град Севлиево, а общите им води пълнят чашата на един от най-големите изкуствени водоеми в България - язовир Александър Стамболийски.

 

 Град Севлиево е известен като Градът на тиквата, а за посетителите особен интерес представляват Средновековната крепост Хоталич, Хаджистояновото училище, Табахана, комплексът "Дандолови къщи" и др., както и разнообразните обекти в района, сред които Батошевски мъжки манастир, Къща-музей "Дан Колов" и др.

Районът е изходен пункт за североизточната част на Национален парк Централен Балкан и една от най-посещаваните хижи в Парка - х. Мазалат. В землищата на селата Стоките и Кръвеник се разполага резерват Пеещи скали
. Тук природата е сътворила уникален скален феномен, който оживява под формата на истинска песен пред туриста.


 

 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg