Историческа памет

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Батошевски мъжки манастир “Успение Богородично”

Манастирът се намира на 20 км южно от гр.Севлиево и на 170 км от гр.София. Основан е през 13 век от българския патриарх, по време на цар Михаил Втори Асен, за което свидетелствува фрагмент от ктиторски надпис (1246 - 1256 год.).  Действащ, мъжки, храмов празник 15 август.

Виж повече
Дандолови къщи

Дандоловите къщи – чарът и красотата на старо Севлиево, са чудесен възрожденски ансамбъл от камък и дърво.

Виж повече
Табахана на Петьо Ванков

В града са съществували и функционирали повече от 50 табахана (работилници, в които се е обработвала животинска кожа). Една от тези работилници съществува и до днес.

Виж повече
Хаджистояново училище

Хаджистояновото училище, което съществува от 1846 година, е построено в църковен двор.

Виж повече
Средновековна крепост “Хоталич”

Крепостта е била важен стратегически пункт за отбрана на столицата Царевград Търнов.

Виж повече
Църква “Св. пророк Илия”

Иконостасът на църквата, който е обявен за културен паметник от национално значение, е шедьовър на дърворезбарското изкуство, сътворен от ръцете на майсторите от тревненската школа.

Виж повече
Часовникова кула

Една от четирите най-стари часовникови кули в страната.

Виж повече
Мемориален комплекс “ Граднишки боаз “

Намира се в тесен планински проход на р. Боазка на юг от Севлиево, на 24 км. от града и на 4 км. югоизточно от с. Боаза, Севлиевска община. Мемориалът се състои от два паметника - “старият“ от 90-те години на ХІХ в. и “новият “ - от 70-те години на 20 век и мемориална чешма, построена през 50-те години на ХХ век.

Виж повече
Къща-музей "Дан Колов"

Домът на легендарния борец Дончо Колев Тревненски - Дан Колов се намира в с. Сенник, Севлиевска община, на 9 км. югозападно от град Севлиево.

Виж повече
Паметник на свободата

Построен е през 80-те години на ХІХ век от Опълченското дружество “Лев” в Севлиево.

Виж повече
Батошевски девически манастир “Въведение Богородично”

Манастирът е свързан с подготовката на Априлското въстание през 1876 год. Тук се пази прочутата “Сечена книга” – евангелие посечено от турски ятаган.

Виж повече
Кръвенишка пътека

През 1998 година, в местността “Смесите” е картирано трасето на старопланинска пътека, пресичаща билото на планината и спускаща се на север към местността “Лъгът”, Севлиевско.

Виж повече
Църква “Света Троица” -Севлиево

През 1870 година на главната улица в град Севлиево е построена “новата” църква “Света Троица”. Като архитектурно творение тя достойно представя своя строител – големия самоук архитект на българското Възраждане – Уста Генчо Кънев.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg