Историческа памет

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Батошевски мъжки манастир “Успение Богородично”

Манастирът се намира на 20 км южно от гр.Севлиево и на 170 км от гр.София. Основан е през 13 век от българския патриарх, по време на цар Михаил Втори Асен, за което свидетелствува фрагмент от ктиторски надпис (1246 - 1256 год.).  Действащ, мъжки, храмов празник 15 август.

Виж повече
Дандолови къщи

Дандоловите къщи – чарът и красотата на старо Севлиево, са чудесен възрожденски ансамбъл от камък и дърво.

Виж повече
Табахана на Петьо Ванков

В града са съществували и функционирали повече от 50 табахана (работилници, в които се е обработвала животинска кожа). Една от тези работилници съществува и до днес.

Виж повече
Хаджистояново училище

Хаджистояновото училище, което съществува от 1846 година, е построено в църковен двор.

Виж повече
Средновековна крепост “Хоталич”

Крепостта е била важен стратегически пункт за отбрана на столицата Царевград Търнов.

Виж повече
Църква “Св. пророк Илия”

Иконостасът на църквата, който е обявен за културен паметник от национално значение, е шедьовър на дърворезбарското изкуство, сътворен от ръцете на майсторите от тревненската школа.

Виж повече
Часовникова кула

Една от четирите най-стари часовникови кули в страната.

Виж повече
Мемориален комплекс “ Граднишки боаз “

Намира се в тесен планински проход на р. Боазка на юг от Севлиево, на 24 км. от града и на 4 км. югоизточно от с. Боаза, Севлиевска община. Мемориалът се състои от два паметника - “старият“ от 90-те години на ХІХ в. и “новият “ - от 70-те години на 20 век и мемориална чешма, построена през 50-те години на ХХ век.

Виж повече
Къща-музей "Дан Колов"

Домът на легендарния борец Дончо Колев Тревненски - Дан Колов се намира в с. Сенник, Севлиевска община, на 9 км. югозападно от град Севлиево.

Виж повече
Паметник на свободата

Построен е през 80-те години на ХІХ век от Опълченското дружество “Лев” в Севлиево.

Виж повече
Батошевски девически манастир “Въведение Богородично”

Манастирът е свързан с подготовката на Априлското въстание през 1876 год. Тук се пази прочутата “Сечена книга” – евангелие посечено от турски ятаган.

Виж повече
Кръвенишка пътека

През 1998 година, в местността “Смесите” е картирано трасето на старопланинска пътека, пресичаща билото на планината и спускаща се на север към местността “Лъгът”, Севлиевско.

Виж повече
Църква “Света Троица” -Севлиево

През 1870 година на главната улица в град Севлиево е построена “новата” църква “Света Троица”. Като архитектурно творение тя достойно представя своя строител – големия самоук архитект на българското Възраждане – Уста Генчо Кънев.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg