Легенди, бит, култура

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Етнографска група – Балканджии

Традиционното облекло на мъжете балканджии е чернодрешно, на жените – сукманено, като украсата с пъстри тъкани и шевици тук е по-слабо застъпена за сметка на металните накити.

Виж повече
Читалище “Развитие”

Читалище “Развитие” в град Севлиево е основано през 1870 година от д-р Стойчо Христов и група младежи по личната заръка на Васил Левски.

Виж повече
Дом на културата “Мара Белчева”

Домът на културата “Мара Белчева” в гр.Севлиево е истинска атракция с произведенията на изкуството, които са част от неговия интериор.

Виж повече
Танцов ансамбъл при читалище “Развитие”

Народно читалище “Развитие” предлага на любителите на българския фолклор концерти на представителния танцов ансамбъл, познат на зрителите от почти всички европейски страни.

Виж повече
Вокална група “Децата на Севлиево”

Обработен фолклор, съвременни детски и естрадни песни са само част от репертоара на групата.

Виж повече
Севлиевски есенен панаир

Ако сте в Севлиево през най-хубавия есенен месец – октомври, в никакъв случай не пропускайте голямата атракция – севлиевския есенен панаир, по време на който се отбелязват и Дните на Севлиево.

Виж повече
Празник на тиквата

От началото на 20-ти век севлиевци започват шеговито да наричат града си Тиквенбург, а от 2006 година организират в края на октомври Празник на тиквата. 

Виж повече
Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”

Художествената галерия е открита през юни 2008 г. по повод 100-годишнината от рождението на световноизвестния скулптор, родом от Севлиево Асен Пейков. Сградата е проектирана в европейски стил от австрийски архитекти за жилище на севлиевския търговец Илия Денчев и е построена през 1878 г. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg