Легенди, бит, култура

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Етнографска група – Балканджии

Традиционното облекло на мъжете балканджии е чернодрешно, на жените – сукманено, като украсата с пъстри тъкани и шевици тук е по-слабо застъпена за сметка на металните накити.

Виж повече
Читалище “Развитие”

Читалище “Развитие” в град Севлиево е основано през 1870 година от д-р Стойчо Христов и група младежи по личната заръка на Васил Левски.

Виж повече
Дом на културата “Мара Белчева”

Домът на културата “Мара Белчева” в гр.Севлиево е истинска атракция с произведенията на изкуството, които са част от неговия интериор.

Виж повече
Танцов ансамбъл при читалище “Развитие”

Народно читалище “Развитие” предлага на любителите на българския фолклор концерти на представителния танцов ансамбъл, познат на зрителите от почти всички европейски страни.

Виж повече
Вокална група “Децата на Севлиево”

Обработен фолклор, съвременни детски и естрадни песни са само част от репертоара на групата.

Виж повече
Севлиевски есенен панаир

Ако сте в Севлиево през най-хубавия есенен месец – октомври, в никакъв случай не пропускайте голямата атракция – севлиевския есенен панаир, по време на който се отбелязват и Дните на Севлиево.

Виж повече
Празник на тиквата

От началото на 20-ти век севлиевци започват шеговито да наричат града си Тиквенбург, а от 2006 година организират в края на октомври Празник на тиквата. 

Виж повече
Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”

Художествената галерия е открита през юни 2008 г. по повод 100-годишнината от рождението на световноизвестния скулптор, родом от Севлиево Асен Пейков. Сградата е проектирана в европейски стил от австрийски архитекти за жилище на севлиевския търговец Илия Денчев и е построена през 1878 г. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg